Dammvall (L2023:3003)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök, Google Maps, OpenStreetMap.

Publicerad av: Stigfinnaren Arkeologi och kulturhistoria AB

Alternativnamn: Björnådammen

Geografisk plats: Los socken, Dalarna

Dammanläggning som består av en dammvall med dammöppning, dammpelare och en äldre väg. Dammbyggnaden är en jord- och stenfyllnadsdamm med flacka grässlänter, totalt 97 m lång (NÖ–SV). På den NÖ sidan är dammbyggnaden 67 m lång, 5 m bred upptill och 7–8 m bred nedtill och ansluter till vändplan i NÖ. Dammbyggnaden är 19 m lång på den SV sidan och ansluter till moränmark i SV.
Dammöppningen/utskovet är 9 m bred. Dammen är en luckdamm med 7 spettluckor med luckstock i trä och stativ i stål. Den mellersta luckan är av stål, de övriga av trä. Över utskovet leder en manöverspång i trä på stålbalkar med räcke i stål. På den NÖ sidan dammöppningen är en 6 m lång och 1,5 m hög kallmurad stenkista bestående av jordfasta stenblock och kilsten, nedanför dammluckorna. Kilstenen i 3–4 skikt är 0,8–1,2 m långa och 0,4–0,7 m höga. Längre nedströms är stenkanten mera löst lagd av enklare slag med spräckta stenar och natursten samt avtagande i höjd. På den SV sidan dammöppningen är en 5 m lång och 1,5 m hög kallmurad stenkista av jordfasta stenblock och kilsten, nedanför dammluckorna. Kilstenen i 3–4 skikt är 0,8–1,2 m långa och 0,4–0,7 m höga. Stenkistan är delvis raserad. Längre nedströms är stenkanten mera löst lagd av enklare slag med spräckta stenar och natursten samt avtagande i höjd. Ovan dammluckorna är betongkanter på båda sidorna av dammöppningen.
Mitt under bron börjar en ca 5 m lång och 2,5 m bred dammpelare av kilsten förstärkt med krampor av rundjärn samt något betong, vilken sträcker sig mitt i ån nedströms dammen. Botten i utloppet är troligen delvis stentäckt av kilsten.
Nedströms dammen är en äldre färdväg som lett över ån i ett vad.

Terräng: Åfåra mellan fastland och mindre ö.

Antikvarisk kommentar: Dammöppningen har haft funktion som regleringsutskov. Dammens fallhöjd är 1–1,5 m. Dammbyggnaden dateras till 1875–1900, stenarbetena med kilsten och spräckt sten i kallmur har troligen tillkommit 1875–1925. Stativ och räcken i stål har troligen tillkommit 1925–1950, medan betongarbeten och träspänger tillkommit 1950–2000.

Bilder

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS