Publicerad av: STIFTELSEN BOHUSLÄNS MUSEUM
Geografisk plats: Foss socken, Bohuslän
Begravningsplats, exakt läge okänt. Enligt flera sagespersoner ska Sandens begravningsplats ha legat norr om torpstället Ängen, i en åkerkil som går upp mot järnvägsbanken.
Tradition: Begravningsplatsen hörde till strandsittarbosättningen på Sanden (se L2019:478) och finns belagd i kyrkböcker för Foss socken. De tidigaste kända begravningarna skedde kring 1690 och begravningsplatsen var i bruk till och med kring år 1804. Boende på Sanden såväl som folk från andra håll i socknen begravdes här. Det är inte klarlagt varför Sanden hade en egen begravningsplats, när kyrkogården vid Foss kyrka ligger endast 5 kilometer bort. Ett kapell ska också ha funnits på ett berg intill begravningsplatsen. En sagesperson, född 1892, har angivit att den stengärdesgård som kringgärdat begravningsplatsen fanns kvar på platsen under hennes barndom. En annan sagesperson har angivit att människoben påträffats vid plöjning på platsen.
Terräng: Åkermark.
Orientering: Direkt under eller V om motorvägsbank.
Antikvarisk kommentar: En motorväg har byggts över området. Inga synliga spår finns i anslutning till motorvägsbanken. Jordmassor har påförts på platsen i samband med motorvägsbygget. Ca 30 m V om markerad plats finns rester av ursprunglig marknivå. Där observerades flera ansamlingar av stenar, ev. murrester och odlingssten.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.