Område med fossil åkermark (L1964:8412)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

RAÄ nummer: Trollhättan 81:2

Geografisk plats: Trollhättan socken, Västergötland

Fossil åkermark bestående av tre delområden som separeras av en större trafikled i söder samt en gc-väg i norr. Formspråket domineras av röjningsrösen av ålderdomlig, sannolikt i grunden förhistorisk typ. I de två större områdena avgränsas odlingsmarken bitvis av 0,3–0,6 m höga terrasskanter. De mäktigaste terrasseringarna återfinns i södra delen av det mellersta delområdet. Den mellersta ytan har ursprungligen sannolikt fortsatt längre västerut men begränsas idag av en gammal täkt.

Röjningsrösena är överlag 5–8 m i diameter och 0,3–0,6 m höga. Flera av de större anläggningarna är mycket flacka. Marken mellan rösena är välröjd. Den fossila åkermarken är tydligt knuten till högre liggande terräng. Flera av rösena ligger mycket tätt och är påtagligt runda. Det kan inte uteslutas att några av dessa är gravar. De relativt mäktiga terrasskanterna i mellersta delområdet indikerar möjligen ett sekundärt (medeltida?), något mer intensivt utnyttjande av marken.

Den fossila åkermarken är mycket välbevarad och innehåller även flera större, säkerställda gravar. Sammantaget rör det sig om en miljö av stort vetenskapligt och upplevelsemässigt värde, en av mycket få kvarvarande miljöer av det här slaget i de centrala delarna av Trollhättan.

Lämningarna uppträder på utmark på de historiska kartorna.

I samband med undersökning (22-20 mars 2021) av det södra delområdet dokumenterades 24 röjningsrösen. Röjningsrösena hade en flack profil, vanligen runda, mellan 5–9 meter i diameter och 0,3 meter höga. Stenmaterialet är mycket blandat med block upp emot 1,2 meter till mindre rundade stenar/block, vanligen mellan 0,15–0,4 meter stora. I områdets nordvästra del, intill ett grävt dike (VSV-ÖNÖ) fanns en vattenkälla i form av en rund grävd grop cirka två meter i diameter, som vid undersökningstillfället var fylld med vatten.

Terräng: Industrimark, vägar och villabebyggelse.

Antikvarisk kommentar: Maskinell korrigering av antikvarisk bedömning vid kvalitetshöjande åtgärd.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS