Spärranordning (L1959:2198)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Göteborg 513

Geografisk plats: Göteborg socken, Västergötland

Under perioden april-maj 2012 genomförde Bohusläns museum en arkeologisk förundersökning inom en del av fornlämningen Göteborg 218, vilken är stadslager inom Nya Lödöse. Förundersökningen berörde även Göteborg 452 som utgör fyndplatsen för en eller flera stenkistor samt en fragmentarisk fartygslämning, vilka påträffades vid anläggningsarbeten 1971. Förundersökningsområdet omfattade dels en 250 m lång sträcka av Säveån, dels den norra åbrinken inom samma sträckning. Undersökningen av vattenområdet utfördes genom okulär avsökning med dykare samt användning av ejektorsug. Den norra åbrinken undersöktes genom schaktning. Förundersökningen av vattenområdet resulterade i två pålanläggningar, anläggning 1 och 2, samt fynd av historisk keramik och en del lösa båtdelar, anläggning 3. De senare ska med all säkerhet knytas till den ovan nämnda fartygslämningen, Göteborg 452. Dendrokronologiska analyser av träprover visar att båten kan dateras till omkring år 1520 AD och att timrets ståndort sannolikt återfinns i Skåne. Keramiken omfattade de sedvanliga godstyperna från historiska stadsmiljöer. Schakten i den norra åbrinken resulterade i flera intressanta anläggningar vilka bedöms tillhöra den senmedeltida stadsbildningen. Anläggning 4 är en gångbro av trä, anläggning 5 är en större yta stensatt med kullersten och anläggning 6 ett par större stenblock som kan ha utgjort delar av en strandskoning samt anläggning 7 som består av en yngre stenmur/strandskoning. Ytterligare undersökningar bedöms ge goda möjligheter att binda ihop anläggningarna med tidigare dokumenterade anläggningar i närområdet.

Anläggning 1
Anläggning 1 utgörs av en pålanläggning bestående av fyra pålar vilka är orienterade tvärs strömriktningen. Pålarnas diameter är 0,15-0,2 m och avståndet mellan pålarna 0,2-0,4 m. Pålarna har en bevarad höjd över botten av ca 1 m. Anläggningen ansluter till anläggning 2. Två prover sågades för dendrokronologisk analys. Träslaget visade sig vara furu. Inget av proverna var möjligt att datera exakt då de innehöll för få årsringar. Analysresultatet pekar dock på 1600- tal.

Anläggning 2
Även anläggning 2 är en pålanläggning som kan följas utmed en sträcka av ca 10 m. Den är orienterad i åns strömriktning. Pålarna har en diameter som varierar mellan 0,2 - 0,25 m och avståndet mellan dem uppgår till 0-0,5 m. Pålarna har en bevarad höjd över bottnen av ca 0,5 m. Anläggningen ansluter till anläggning 1. Tre prover sågades för dendrokronologisk analys. Träslaget visade sig vara furu. Inget av proverna var möjligt att datera exakt då de innehöll för få årsringar. Analysresultatet pekar dock i likhet med anläggning 1 mest sannolikt på 1600-tal.

Analysen visar att pålarna i de båda anläggningarna är i princip samtida, proverna från anläggning 2 är tre år yngre än de från anläggning 1, varför de sannolikt bör tolkas som en och samma anläggning.

Texten ovan är excerperad från rapporten Säveån genom Gamlestaden, skriven av Thomas Bergstrand, Bohusläns museum.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS