Boplatsområde (L1986:2797)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Bunkeflo 151

Geografisk plats: Bunkeflo socken, Skåne

Boplats, osäker utbredning, undersökt och borttagen, ca 390x130 m (VNV-ÖSÖ). Framkom vid särskild undersökning av Riksantikvarieämbetet UV Syd, år 2010. Inom området påträffades 6 gropar, 3 lager och 3 stenpackningar, fördelade på 8 kontexter som kan dateras till neolitikum. Till detta kommer 10 lösfynd i matjord, äldre markhorisonter och yngre anläggningar. Huvuddelen av lämningarna kan föras till trattbägarkultur, men senneolitikum är också eventuellt företrätt genom ett lösfynd i form av en del av en tunnbladig yxa med utsvängd egg. Bara två anläggningar kan dateras närmare, två gropar som innehöll tidigneolitiska fynd.
Anläggningarna var spridda över det avgränsade boplatsområdet och de innehöll ett begränsat fyndmaterial, vilket gör tolkningen problematisk. Tre av dem har getts möjliga tolkningar som grav, hyddbotten och fundament till resta stenar. Att det rör sig om en grav indikeras av en stenpackning i nedgrävningen, i kombination med en dolkstav. Att det i det andra fallet skulle röra sig om en hyddbotten baseras på nedgrävningens flacka form, en enskiktad stenläggning samt keramikfynd. Fundamenten till tänkta resta stenar utgjordes av gropar arrangerade i en trekant och som innehöll stenpackningar med en form som antyder att större sten vilat mot dem. 5 av anläggningarna är undersökta och borttagna, två bara plandokumenterade. (dnr 321-436-2011).

Antikvarisk kommentar: Tidigare undersökningar i närområdet, tillsammans med fynd av neolitiska flintföremål i matjorden, visar att boplatsen/aktiviteter från samma tider fortsätter även utanför den angivna begränsningen.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS