Fäbod (L1998:6755)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Älvdalen 1028

Geografisk plats: Våmhus socken, Dalarna

Fäbod ca 620 X 550 m (NV-SÖ) bestående av ett flertal bebyggelselägen, fossila åkrar och röjningsrösen
Fäboden används numera som fritidsboende med stort inslag av nyare fritidsbebyggelse.

I fäbodens NV samt NÖ del är samlade bebyggelselägen där det kan förekomma husgrunder samt under mark dolda kulturlager. Bebyggelslägena ligger i respektive socken.
Nästan alla de äldre gårdslägena på fäboden är idag bebyggda, men det förekommer övergivna gårdar och ensamliggande byggnader där det idag kan finnas husgrunder och kulturlager.

De fossila åkrarna är av varierande storlek och form, från stora till små med inslag av röjningsrösen. Storskifteskartan visar ett komplicerat åkersystem där de ligger tätt intill varandra.
Delar av de gamla fossila åkrarna har ändrat karaktär och används idag som gårdstomter, gräsmattor.Ett antal är idag bebyggda av fritidshus.
Röjningsrösena är av varierande fomr och storlek. Det förekommer även utkastad sten utmed kanterna av de fossila åkrarna.

Nybolet anlades före 1663-1664 års fäbodinventering.

Nybolet fäbod skulle kunna vara samma fäbod som är markerad på en karta från 1676, men där benämnd nyybergh fäboder.

Terräng: O och S-sluttande moränmark. Skogsmark samt öppen fäbodvall.

Antikvarisk kommentar: Fäbodarna ligger inom två socknar och benämns Älvdals-Nybolet samt Våmhus-Nybolet. Går ej rumsligt att avgränsa de olika delarna då sockengränsen går rätt igenom flera strukturer. Fäboden innehåller flera strukturer som är övergivna eller brukas ej i ursprungligt syfte och bör betraktas till viss del som fornlämningar. En stor påverkan av miljön har skett i senare, modern tid. Platsen har förändrat brukande, används för fritidsvistelse och ej längre för fäbodbruk. På grund av tidsbrist kunde enbart en översiktlig granskning göras. Avgränsad utifrån fäbodens inägomark som den redovisas på storskifteskartor från år 1846, 1870 samt 1878.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS