Bro (L1961:248)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Norra Härene 22:1

Alternativnamn: "Resvillebron"

Geografisk plats: Norra Härene socken, Västergötland

Stenvalvsbro, ca 50 m l (Ö-V), 6 m br och ca 2 m h. 3 spann, 6 m l och 1,8 m h. Byggd av delvis tuktade stenar, 0,2 - 0,5 m st, ställvis förstärkta med cement. Räcke av tuktade, vitmålade stengardister, förbundna på sidan av vitmålat träplank och på ovansidan med en fyrkantig järnstång. Från järnräcket på de två mittersta gardisterna utgår en liljespira, 0,15 m h, av smitt järn. På den ena gardistens N sida är en inhuggen krona och därunder inskriptionen:
Karl 15 \ 1861
Kronan och inskriften ifyllda med svart färg. Mot den S sidan av bron är två strömpelare, av tuktade kallmurade stenar. Bron byggdes år 1861 och ersatte då en träbro som förstördes vid en översvämning 1856. 50 m NV om den gamla bron är en ny bro. Bron är avstängd för biltrafik med tre kalkstenspelare i vardera ände. Bron används fortfarande för gångtrafik och har blivit ljussatt år 2017.
Tidigare beskrivning: Stenbro 45 m l (Ö-V) och 6 m br med 3 spann slagna med kalkstensflisor. De båda fundamenten murade av granit och på S sidan förstärkta med cement. Längs kanterna löper ett räcke bestående av huggna stenpelare med tilltagande höjd emot mitten och förbundna med en fyrkantig järnstång med 3,6 cm sida. De båda mittpelarna prydas av 0,8 m h liljespiror i smitt järn och den S dessutom med följande inskrift under kunglig krona på den mot vägbanan vända sidan: "KARL 15 1861". Kronan och inskriften ifyllda med svart färg. 50 m NV om den gamla är en ny bro. Den gamla bron skall restaureras av ortens hembygdsförening och bevaras enligt Einar Svensson i Backgårds kvarn. Bron synes vara restaurerad och avstängd med kalkstenspelare för biltrafik, 3 st i varje ände. 30 m S om stenvalvbron är en damm. Till dammen är flera stenkonstruktioner bl a en ränna som troligen haft samband med en äldre kvarn. Enligt uppgift skall en kvarn funnits på platsen under 1300-talet. Bron är fortfarande i bruk för gångtrafikanter.

Terräng: Markerad åravin, lerig moränmark. Vägområde och tomtmark.

Antikvarisk kommentar: Geometri och status ändrad vid inventering år 2018. Bron är fortfarande i brukoch byggdes 1861. Har i samband med digitalisering 2001 även fått RAÄ 79 i Saleby sn.HZ/LB

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS