Publicerad av: RIKSANTIKVARIEÄMBETET
RAÄ nummer: Fryksände 100:1
Alternativnamn: Schröderkvarnen
Geografisk plats: Fryksände socken, Värmland
Kvarnområde, bestående av:
Dammvall, drygt 400 m l (ungefär N-S), 1-3 m br och 1-3 m h, övre delen bitvis cementerad. S om dammvallen är:
Brofäste, 20m l (V-Ö), 4 m br och 4 m h. I brofästet är två dammluckor. Den V leder till 1 fd kraftverk (huset står kvar, vattenrännan är cementerad). Den Ö leder till:
Vattentub, 45 m l (N-S), 1.5 mdiam, av trä, där tunnbanden av järn hålls på plats av murkna bottenplankor. Ö om trätuben är kallmur, ca 3.5 m h övertorvad och beväxt med brännässlor, sly och lövträd. Muren ansluter ca 20 m åt Ö i marknivå och slänt och åt N i brofästet. I murens V kant är ett rostigt järnräcke. I kallmurens V-vägg och innanför trätuben är:
Havretork för torkning av skrädmjölsbröd med ettövre, ca 2 m diam, kugghjul och under det ett mindre, bådavågrätt stående. Ovanpå kallmuren är krossat tegel. S omvattentuben och med kallmuren som norrgavel är:
Kvarnruin,21x11 m (N-S), med 3.5 m h och 1 m br kallmur i V och S av fogade, tuktade stenblock. I Ö ansluter ruinen i marknivå och slänt. Innanför V-väggen och S om tuben är:
Hjulgrav, 2 m brmed övertvärande järnbalkar och grova stockar. På ruinens golv är några cement och tegelfundament. Hjulgraven fortsätter åt S i en invallad:
Vattenkanal/avlopp, ca 80 m l (45 m N-S och 35 m NNÖ-SSV), 2 m br med utlopp i S Ljusnan. Vallen är 3-5 m br, intill 2 m h, övertorvad och beväxt med höga tjocka granar och björkar.
På V sidan av Ljusnan är i höjd med brofästet är ett motsvarande brofäste, 9 m l (NNV-SSÖ), 4 m br och 4 m h, raserat åt N. På brofästets S sida är två räckestenar kvar. Brofästet övergår åt SV i en igenväxt väg ca 150 m l. Ö om det Ö brofästet är en tillika igenväxt väg, ca 150 m l åt ÖNÖ, kraftigt nerskuren i sandmark, intill 3 m dj. Hela kvarnområdet inkl. damm/-vall är kraftigt igenväxt och belamrat med kullfallna träd. Utmed Ljusnan får kraftverket i N till brofästena är flottningsramper. I N nedanför kraftverksdammen och N om N delen av kvarnen/gamla kraftverkets dammvall är en stockkista, ca 15 m l (NNÖ-SSV) och1.5 m br med 3-4 stockrader ovanpå varann, av synliga tvärstockar. Stockkistan är stenfylld. Söderut är den starkt ramponerad. Bottenstockar är synliga här och var. Ö om den N stockkistan är 1stenramp, ca 10 m l och 2 m br, i 2 skift, av tuktade block sammanhållna med järnkrampor. Denna ramp fortsätter söderut flera hundra meter av en sten ramp av natursten, möjligen med stockkiste-konstruktion i botten. N om det fd. kraftverket och Nom det Ö brofästet är ytterligare en stenramp, ca 50 m l(NNV-SSÖ), 2-6 m br av 3-4 m skift, tuktade block sammanhållna av järnkrampor (i kraftledningsgata). Se även Inventeringsbok.
Terräng: Älvfåra V- och Ö-sluttande moränmark (blandskog).
Antikvarisk kommentar: Namn enligt uppgiftslämnare.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.