Boplatsområde (L2020:2561)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

Geografisk plats: Tanum socken, Bohuslän

Boplatsområde, ca 130 x 120 m (N-S), inom området framkom drygt 60 anläggningar vid schaktningsövervakning och efterdokumentation av körskador. Dessa utgörs av härdar, kokgropar, skrävstensanläggningar, stolphål och boplatsgropar vilka troligen kan knytas till ett metalltida hantverk. Dessutom framkom drygt tio kulturlager vilka tolkas som del i ett mesolitiskt nyttjande av området.
Fynden utgörs av bränd lera, keramik, brända ben, slagg, slagen flinta och bergart, slipsten och bärnstenspärla.
Området är beläget i en svagt nordsluttande slänt på ca 40-45 möh, runt ett bergsimpediment. Vid detta har tre skålgropslokaler registrerats.
Området är avgränsat genom schaktningsövervakningen åt norr. I väster och sydväst har området topografiskt avgränsats vid en terrasskant. I sydöst utgörs avgränsningen av exploaterat område för vattenverket. I öster är området topografiskt avgränsat vid en bergssluttning.
Vid avgränsande förundersökning bestämdes fornlämningens begränsning i ett begränsat parti i sydväst. Inom den tillförda delen av fornlämningen framkom två boplatsgropar och en aktivitetsyta i form av grunda mörkfärgningar med förhöjd förekomst av slagen flinta. Flintan kan delvis hänföras till senmesolitikum/tidig neolitikum.

Terräng: Belägen i igenväxande odlings-/betesmark

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS