Fossil åker (L2020:6302)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Kula - Kulturlandskap AB

Geografisk plats: Gunnarsjö socken, Västergötland

Fossil åkermark bestående av ett stort antal röjningsrösen i olika storlekar, tippar, stenvallar, terrasskanter och hak. Odlingsmarken i det norra delområdet brukades ännu på 1950-talet, övriga delar övergavs något tidigare. De flesta större, sammanhängande ytorna redovisas som åker på 1890-talets häradsekonomiska karta. Längst i väster är formspråket ålderdomligare och där ligger den senaste brukningen längre tillbaka i tiden. De sentida brukningsaktiviteterna avspeglas i välröjda ytor och relativt stora röjningsrösen eller tippar. Rumsligt är det dock fråga om en ganska småskalig struktur, med en hög grad av terränganpassning och förekomsten av mäktiga terrasskanter som vittnar om långvarig och intensiv odling. Terrasskanterna är överlag 0,5–1,5 m höga. Det kan inte uteslutas att kolluvier på uppemot två meter förekommer inom området. Det bortröjda stenmaterialet är vanligen deponerat längs åkrarna men rösen ligger på flera ställen kvar ute på själva brukningsytorna. Flera av röjningsrösena (allmänt 3–7 m i diameter) har en uppbyggnad som visar att sentida deponerat material lagts ovanpå äldre stenpackningar. Tegarna uppvisar en flikighet i ytterkanterna, där den odlade marken letar sig in bland berghällar eller ut på torrare partier i omgivande fuktig mark. Den mest ålderdomliga delen av åkermarken återfinns i det västra delområdet. Här domineras formspråket av ganska tätt liggande, delvis flacka och kraftigt övervuxna röjningsrösen. I ytterkanterna löper dock terrasskanter som tydligt avgränsar de brukade ytorna.
Sammantaget rör det sig om en ovanligt välbevarad och rumsligt intakt agrar miljö med delvis sentida prägel, men där terränganpassningen och förekomsten av många kraftiga terrasskanter tydligt visar att marken odlats under mycket lång tid. Åkermarken har hört till gården Listerbygd som är belagd redan i 1500-talets jordeböcker och vars tomt(er) varit belägen strax intill i nordväst. Några helt stenröjda ytor utan detaljinnehåll samt delar av åkermarken på mellanliggande fuktig mark har inte medtagits i fornlämningsområdet. Dessa partier har dock varit en del av odlingsmiljön och bör visas fortsatt hänsyn.
Stora delar av den fossila åkermarken avverkades omkring 2020. På några ställen finns körspår.

Terräng: Kuperad moränmark, huvudsakligen hyggen.

Antikvarisk kommentar: Innehållsrik och välbevarad helhetsmiljö med mycket stora vetenskapliga och pedagogiska värden. Strax intill ligger flera av de äldre gårdstomterna.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS