Publicerad av: länsstyrelsen
Geografisk plats: Almundsryd socken, Småland
Område med fossil åkermark, ca 170-110 × 100 m (Ö–V), bestående av minst 40 röjningsrösen och minst 3 åkerterrasseringar, samt en stenröjd yta som varit potatisåker i sen tid. Inom området har soldattorpet Lönsbygd 110 legat. Röjningsrösena varierar i form och storlek, i allmänhet oregelbundna men ett fåtal är runda, mellan 2 - 7 m i diameter, 0,4-1,5 m höga, i regel övermossade av 0,2-0,5 m st stenar. Ett par rösen på höjdens krön ligger tätt med ca 7 m mellanrum. De flesta rösena förefaller påverkade i sen tid av påförd sten, troligtvis av soldaterna som bebott platsen. Terrasseringarna är förekommande i moränhöjdens sluttningar, en 55 m lång terrassering löper igenom området med soldattorpslämningar, en terrassering avgränsar området i norr ca 100 m l från Ö-V med en utbuktning mot N i dess mittparti, den tredje terrasseringen är förekommande i områdets SV del och är stentippsbelamrad ca 70 m lång (Ö-V) övergår eventuellt i terrasseringen igenom området med soldattorpslämningar. Den stenröjda f.d potatisåkern är belägen strax norr om vägen emellan de stentippbelamrade ytorna, och beskrevs under dess brukningstid enligt muntlig uppgift som "traktens finaste åker".
Lämningens södra delar är mycket stentipppåverkade, bl.a har en tidigare stenmur dumpats i lämningens östra delar som övergår i fornåker i samband med att vägen i S breddades till dess nuvarande utformning, den tidigare vägen ska enligt muntliga uppgifter varit rejält smal. I lämningens västliga delar är topografin kuperad, sluttningarna belamras av tippad sten, en större vall-liknande tipp finns i en av dessa slänter som är intill 3 m h nere och 0,5 i krönet, intill 15 m lång (Ö-V) ca 5 m bred från släntbotten till topp av 0,5 m st stenar.
Har eventuellt utgjort ett sammanhängande område före soldattorpstiden med de angränsande fornåkrarna L1955:6995 i SÖ och L1955:7150 i NV. Terrasseringarna och enstaka vällagda rösen ger ett delvis ålderdomligt intryck.
Tät ormbunkssly försvårade inventeringen, det blev tydligt i samband med hanteringen av inmätningarna i förhållande till höjdmodelldata hur ett par rösen inom området missades i fält, framförallt i lämningens västliga delar där ett par större buskage var förekommande.
Tradition: En ytterligare åkeryta ska vara förekommande ÖNÖ om området benämnd "Rumpan". Enligt uppgifter från markägarna har hela höjden en gång varit röjd och uppodlad.
Terräng: Ädellövsbeklädd stenröjd moränhöjd i annars storblockig gran- och tallskog. Fornåkrar i NV och SÖ. Området tilltar omedelbart norr om väg.
Orientering: VSV-ÖNÖ
Antikvarisk kommentar: Har eventuellt utgjort ett sammanhängande område före soldattorpstiden med de angränsande fornåkrarna L1955:6995 i SÖ och L1955:7150 i NV. Terrasseringarna och enstaka vällagda rösen ger ett delvis ålderdomligt intryck. Moränhöjden är ett bra boplatsläge. Den fossila åkermarken är dock så pass påverkad i sen tid att den inte kan konstateras vara fornlämning.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.