Viste (L2020:1214)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Eldrun Kulturmiljö AB

Alternativnamn: Maarhkenjeeruve (stavning enligt fjällkarta), Nyhemmen

Geografisk plats: Undersåker socken, Jämtland

Viste, Nyhemmen/Maarkenjeeruve, ca 200x40-90 m (NNV-SSÖ), bestående av 3 kåtatomter, varav en efter skolkåta, 3 helt eller delvis inrasade torvkåtor, 2 boningshusgrunder, 1 uthusruin och 1 förfallen stolpbod (sijtie), dessutom 1 barack. Lämningarna redovisas var för sig från N till S.

Intill vistets N kant är 2 av de raserade torvkåtorna. Den i NÖ är oval, 5x4 m (NV-SÖ) och 1,8 m h, med en 1,2 m h och 0,45 m br ingång mot Ö där dörr saknas. Inuti kåtan är ett intakt förrum med innerdörr till ett helt inrasat inre rum.
Den andra hopfallna kåtan, ca 40 m V därom, är närmast oval, ca 7x5 m (NV-SÖ), vars SÖ del utgörs av helt hoprasad torvkåtedel och NV delen av en 1 m br och 0,4 m h övertorvad kantvall (rest av utbyggnad?) Under torven i SÖ syns kanten av en järnspis.

S om kåtorna är en öppen tomtyta, kantad av enstaka röjningsrösen, det största i N kanten (10x3-6 m st), och i tomtens Ö del är 1 boningshusgrund, 1 uthusruin, 1 hopfallen stolpbod och 1 barack (använd i fritidssyfte).
Husgrunden är 9x5 m (NV-SÖ) med ca 0,3 m h syll. Mot SV väggen är en murstock, 1,5x1,5 m och ca 4 m h, byggd av flata hällar, med bakugn i SÖ som är kantad av tegelstenar. Intill murstocken ligger en järnspis. Enligt uppgift byggd kring sekelskiftet 1900.
Uthusruinen, ca 20 m NV om grunden, är ca 3x3 m och 2 m h med tillhörande dass.
Den hoprasade stolpboden, sijtien, ligger invid och S om baracken.

S om den öppna ytan och N om vandringsled, i skogsmark, är 2 kåtatomter, 1 raserad tovkåta och 1 boningshusgrund.
Av kåtatomterna är en rund, ca 5 m diam, med i mitten en kraftigt övermossad härd, lokaliserad med hjälp av jordsond. Kring kanten är en vall, 0,5–1,2 m br och intill 0,3 m h, med öppning mot NÖ.
Den andra kåtatomten är femkantig med utbyggnad (förstuga), ca 8x5 m (ÖNÖ-VSV), kantad av en 0,5–0,8 m br och 0,2–0,6 m h övertorvad vall, med i ÖNÖ en ingång från vilken leder en 2,5 m l och 0,7 m br yta/gång kantad av 1,5–2 m br och 0,3 m h torvvallar. Härd saknas.
Den delvis raserade torvkåtan är 4 m diam och ca 2,3 m h, med en 1,4 m h och 0,6 m br ingång mot NNÖ där dörr saknas. Inuti kåtan är ett rum där man kan skönja härdstenar under inrasade väggmassor, dessutom en intakt liten bänk.
Husgrunden är 9x5 m (Ö-V) med en ca 0,5 m br och 0,2–0,3 m h delvis övermossad stenfot. Mitt på N långsidan är spismursrest, 2x1,5 (N-S) och utifrån 1 m h, av liggande delvis övermossade skifferplattor. Enligt uppgift av tidigare boende revs huset på 1960-talet. Över grunden är en stor nedfallen torrgran som täcker grundens ingång mot S.

Skolkåtegrunden ligger längst i S, 12 m SSÖ om vandringsled (ÖNÖ-VSV). Den är kvadratisk, 6x6 m, kantad av 0,1–0,3 m h väggrester av övermossade nedre stockvarv. Den inre ytan är något nedgrävd, intill 0,2 m dj. I grundens mitt är murstock, 1,5x1,1 m (NNV-SSÖ) och ca 3 m h, uppmurad av flata stenar som i botten har kvarvarande rester av cementputs, och vars eldstad är indelad i två med stående skifferplatta emellan. Intill och utanför grundens N del är en brosten, 1,2x1 m (ÖNÖ-VSV) och 0,3 m h. Några stockrester ligger inuti grunden och skorstenen har stagats upp av trästolpe. Här bedrevs enligt uppgift nomadskola mellan åren 1913 och 1936.

4 m NNÖ om vandringsleden är en öppen rundad och mot omgivningen avvikande gräsbevuxen yta, ca 8 m diam och ca 0,2 m h. Under den tjocka torven i Ö kanten noterades en sten, i övrigt inget kåtaindikerande trots jordsondning.

Terräng: Plan moränrygg (NNV-SSÖ). Skogsmark (blandskog) och igenväxande tomtmark.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS