Hyttområde (L1943:2421)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Ekeby 169:1

Alternativnamn: Hyttmyrdiket, Hyttmyren

Geografisk plats: Ekeby socken, Uppland

Hyttområde inom ett 55x40 m st område (NNÖ-SSV):
1) Hyttruin(?), närmast rund, 7 m diam och 0,3-0,8 m h. Övertorvad och övermossad med i ytan flera 0,2-0,4 m st stenar, av vilka några är skörbrända. I N delen är en grop, ugnen(?), 1,5 m diam och 0,7-1 m dj, med lodräta sidor. Utmed kanterna och sidorna är 0,01 m st tegelskärv, 0,05-0,1 m st slaggade sandstenar samt skörbränd sten. Intill V kanten ligger en 0,7 m st och 0,2 m tj flat sten.
3 m VNV om nr 1 är:
2) Grop, 3 m diam och 0,5 m dj. Omedelbart intill Ö kanten är en jordvall, övertorvad, 4 m l (N-S), 1-1,5 m br och 0,1-0,25 m h. Omedelbart under torven framkommer vid provstick rikligt med kol och sothaltig mylla.
3 m Ö om nr 1 är:
3) Kolhög, 10x7 m (N-S) och 0,1-0,8 m h. Övertorvad. Vid provstick framkommer omedelbart under torven rikligt med kol och sothaltig mylla, dock ej slagg. I SV delen är en grop, 0,5 m diam och 0,3 m dj, med kol i botten och sidorna.
20 m NÖom nr 1 är:
4) Kolhög, 9x5 m (VNV-ÖSÖ) och 0,1-0,3 m h. Övertorvad. Omedelbart under torven framkommer rikligt med kol och sothaltig mylla.
5 m NNV om nr 4 är:
5) Hytt- eller husgrund, närmast rektangulär, 6x4 m (NNÖ-SSV) och 0,2-0,4 m h. Övertorvad. I N änden är en ugnsliknande anäggning, 2,5x1,5 m st (Ö-V) och 0,3-0,7 m h, av i kallmur lagda 0,2-0,5 mst stenar, delvis skörbrända. Något raserad. Omedelbart intill och ÖNÖ härom är en grop, 3-4 m diam och 0,8 m dj.
10 m N om nr 4 är:
6) Jordhög, 4 m diam och 0,4 m h. Övertorvad.
Omedelbart intill och Ö om nr 5 och 6 samt N om nr 4 är ett avplanat och markröjd yta, ca 20 m diam, där fläckvis kol och sothaltig mylla kan iakttagas i torven.

Terräng: Svagt NNÖ-sluttande, småkuperad och ställvis blockig moränmark intill bäck. Skogsmark (övervägande granskog).

Orientering: 1 m NNÖ om mindre stig (VNV-ÖSÖ), 4,5 m SSV om bäck (VNV-ÖSÖ).

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS