Dammvall (L2022:847)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Stigfinnaren Arkeologi och kulturhistoria AB

Alternativnamn: Sågfallet

Geografisk plats: Njutånger socken, Hälsingland

Dammvall, bestående av 1 mittfundament och 2 dammfästen mot land. Fästet på åns S sida är 14 x 5,5 m (N–S), med ett ca 5 x 2,5 m (Ö–V) kallmurat fundament av kilad sten, räthuggna granitblock med grovhuggen utsida och plan ovansida, spår av bredkil finns, med spetsig ände mot strömmen och rak sida nedströms. Stenarna är synliga i 1,5 skikt och är 0,6–1 m långa och 0,6 m höga. På fundamentet mot landsidan är damm av betong.
Mittfundamentet, 8 m N, är 5 x 2,5 m (Ö–V) kallmurat fundament av kilad sten, räthuggna granitblock med grovhuggen utsida och plan ovansida, spår av bredkil finns, med spetsig ände mot strömmen och rak sida nedströms. Stenarna är synliga i 1,5 skikt och är 0,6–1 m långa och 0,6 m höga. Fundamentet är påbättrat med betong och har stålgåtar för dammluckor.
Fästet på åns N sida är ca 5 m långt (Ö–V) och kallmurat av 2 rader enkelt huggen sten, intill 1 m stora. Kättingfästen finns i flera stenar. På kajskoningen är järnräcke.
Fästet på åns N sida övergår i en 15 m lång (Ö–V) glacismur, kallmurad av sten bearbetad med rundkil, och stenkanten övergår uppströms i en mera lodrät kant av huggen sten ytterligare ca 35 m. Fästet på åns S sida övergår i en ca 40 m lång (Ö–V) stensatt kant, kallmurad av kilad sten bearbetad med rundkil.

Orientering: 8–10 m V om och uppströms modern betongdamm.

Antikvarisk kommentar: Dammkonstruktionen troligen från senare delen av 1800-talet. Äldre damm kan ha funnits redan på 1700-talets mitt för vals- och skärverket samt sågen.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS