Publicerad av: länsstyrelsen
RAÄ nummer: Brunflo 403
Geografisk plats: Brunflo socken, Jämtland
Småindustriområde, ca 85x55 m (N-S), bestående av en 1 dammbyggnad, 1 flottningsränna, 1 kvarn- och sågränna, 1 osäker grund, svaga rester efter kvarn- och sågbyggnad och 1 lada (kvarnstall).
Dammbyggnaden är ca 35 m l (NNÖ-SSV till NÖ-SV) med två dammöppningar/utskov, ca 3,5 och 5 m br (med ögonmått). Brofästen och mittfundament av kallmurade stenblock, ca 0,7–1,5 m st, ställvis något lösa och utrasade. Över anläggningen leder en träbro med träräcken som vid besiktning 2020 var så trasig att den ej kunde beträdas.
En grävd stenskodd flottningsränna, 20–25 m l (NNV-SSÖ) och ca 3 m br, leder från den N dammöppningen, genom vägtrumma, och ändar i NNV i den naturliga vattenfåran. Från dammöppningen och delvis i vattenytan är ett delvis förmultnat skibord/stötbotten, ca 4 m l (NNV-SSÖ) och 2,5 m br, närmast dammöppningen under nedfallna stenar.
Den andra grävda och stenskodda vattenrännan är ca 8 m l (VNV-ÖSÖ och NNÖ-SSV) och 1 m br och utgår från den naturliga vattenfåran några meter nedströms dammöppningen, där denna viker av mot N. Vattenrännan har lett till den såg- och kvarnbyggnad som stått på platsen nedström, nedrasad på 1980-talet.
Den osäkra grunden, belägen ca 4 m nedanför den S dammöppningen och invid SV strandkanten, är 5-6x4 m st (NNV-SSÖ) och består av en stenröjd yta som mot vattnat kantas av ojämnt stenmaterial som delvis överlagrar framstickande stockar i två stockvarv. Mycket osäker och timret kan också utgöra rest av timmerskoning i vattenfårans kant, men den stenröjda ytan intill motiverar tolkning.
Av den såg- och kvarnbyggnad som stått och intill och N om landsvägen mellan den grävda och naturliga vattenrännan i V återstår endast stenskoningar i vattenrännan och de två på en lastpall uppställda kvarnstenarna, 1,3 m diam och 0,3 m tj. Enligt uppgift av lokalboende byggd 1903, i bruk in på 1970-talet och rasade ihop i mitten på 1980-talet. Marken är nu delvis utplanad och täckt av en del bråte samt några stora betongrör till vägtrummor.
Ladan, Kvarnstallet, belägen i NNV , är 4x4 m och ca 2,5 m h till taknock, knuttimrad och med plåttak över trätak. Inuti ladan är på väggarna ett flertal inristningar med årtal och initialer, varav de äldsta noterade är från 1849. Enligt lokalboende ska det finnas ristningar från 1700-talet. Ladan användes som stall till böndernas hästar när de kom för att mala, även för förvaring av redskap till kvarnen. Vid besiktning 2020 fanns en kvarnsten, drivaxlar m.m. inuti ladan.
Terräng: Tämligen plan moränmark på ömse sidor om vattendrag. Skogsmark (blandskog) och avbanad tomtmark.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.