Publicerad av: länsstyrelsen
RAÄ nummer: Halmstad 100
Geografisk plats: Halmstad socken, Halland
Status: Vraket har en slagsida åt styrbord. Stävar saknas. Omkring två meter för om mastfoten är vraket helt avbrutet och lämningar efter konstruktioner för om denna punkt saknas helt. I aktern finns på styrborsdssidan ett bord som är bevarad i vad som förefaller vara dess fulla längd. I aktern finns även en bottenstock som tycks vara den akterligaste, eller den näst akterligaste bevarad. Minst två bottenstockar närmast för om denna saknas. För om detta "glapp" finns 17 bottenstockar bevarade i ursprungligt läge.
Kölsvinet är akterut bevarad i sin fulla längd. Omkring två meter för om mastfoten är det avbrutet. Två par björnar finns bevarade på ömse sidor kölsvinet. Själva mastfoten består av en vidgning av kölsvinet och ett rektangulärt uttag för masten. Undersidan av kölsvinet är försett med halvcirkelformade uttag, mellan uttagen fär bottenstockarna.
Av styrbordssidan, som vid vrakets påträffande låg helt begravt i bottensediment, är som mest 18 bord bevarade. Det parti som uppvisar denna bevarandegrad sträcker sig över 5 spant och är beläget akter om mastfoten och akterut. På babordssidan är 5 bord bevarade längs, i stort sett, hela vrakets bevarade längd. På ett ställe finns möjligen ytterligare två bord på ursprunglig plats (status 1966)
Idag är vraket helt bortgrävt (status 2003).
Bärgning: Vraket påträffades i samband med schaktningsarbeten för utvidgning av hamnen i Halmstad. Upptäckten av vraket rapporterades till Hallands museum och en utgrävning satte igång redan nästa dag, vilken leddes av Lennart Lundborg. Vid denna tid var inte fartygsvrak skyddade enligt forminneslagen, varför undersökningsarbetet kunde ske tack vare exploatörens välvilja. Trots en viss oklarhet i vrakets juridiska status så ställde hamnchefen en mindre grävmaskin till arkeologernas förfogande, dessutom bidrog Skånska cementgjuteriet med två grovarbetare.
Hela vraket grävdes ut och mättes upp. Förmodligen på grund av att vraket ej var skyddat enligt lag var det svårt att få fram pengar för konservering av vraket som sådant. Det enda som återstår av själva fartygsskrovet är kölsvinet, vilket förvaras hos föreningen Flottans män i Halmstad. De lösfynd som tillvaratogs finns på Hallands museum.
Orientering: Hamnbassängen Halmstad, RO-RO terminalen i Halmstad hamn.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.