Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Boo 57
Geografisk plats: Boo socken, Uppland
Datering: Vraket låg nedbäddat i sjösand, vilket innebär att det legat i vatten då det övergavs. Utifrån strandförskjutningen i området har man uppskattat att vraket övergivits någon gång på 1700-talet.
Ett ornerat kritpipsskaft som påträffades i schaktet dateras till tidigt 1700-tal.
Bärgning: Vid dikesgrävning i anslutning till en pumpenhet påträffades år 1975 trärester, vilket inrapporterades till SSHM, vilka besiktigade fyndet. Då vraket befanns vara ålderdomligt och hotat av exploateringsföretaget undersöktes det av SSHM senare samma år. Vraket täckte hela det 4 m breda schaktet, som lagts tvärs vraket. Då schaktet gränsade till en tomtgräns kunde inte vraket totalundersökas. Enligt uppgift från markägare skall vrakrester även ha påträffats vid dikesgrävning 1965, vilket innebär att vrakets breder ut sig ytterligare ca 5 m i SO riktning.
Större delen av fartygslämningen lämnades orörd vid den begränsade undersökningen 1975. De vrakdelar som gick att frilägga bärgades dock.
Förutom vraket påträffades en större mängd rester av träbearbetning, vilket tolkades som att platsen använts för skeppsbyggeri. Vraket har dock varit färdigbyggt och sjösatt då det av någon anledning förliste.
Status: Vraket låg parallellt med strandlinjen och tvärs schaktet. I schaktets NV vägg påträffades 2 st bordhalsplankor, men någon stäv i anslutning till dessa kunde inte återfinnas. Ej heller påträffades köl eller rester av kölpartiet. Lämningen var till största delen bortgrävd och förstörd i schaktet, varför endast spridda bordläggningsplankor och spantdelar kunde tillvaratas. Den del av vraket som sträcker sig in under tomtmark förefaller, att döma av profilen, vara i betydligt bättre kondition. I denna schaktvägg kunde stora delar av bordläggningen noteras.
Övriga fynd i form av ett stort antal rester av träbearbetning, såsom träflis, spån, råämnen till dymlingar, pluggar och kilar kan sannolikt knytas till en varvsplats (status 1975).
Fyndlista: Bärgat vid arkeologiska undersökningar 1975:
Ett antal bord och spantdelar (K 1231-1235, K 1267-1268, K 1270-1272)
Ett ca 10 cm långt ornerat kritpipsskaft (K 1238)
En omböjd spik (K 1239)
En 9 cm hög och 8 cm bred gjuten klocka utan kläpp (K 1273)
Ett 4x3 cm stort järnbleck med två nithål (K 1274)
En träklyka (K 1275)
Ett patentankare med ca 1 m kätting ( K 1278)
K 1273, 1274, 1275 och 1278 påträffades vid övervakning av schaktning och kan ej knytas till fartygslämningen.
Utöver dess fynd påträffades även träflis, förarbeten till dymlingar, laggar till laggtunna, en järnögla, en keramikdel, två nedslagna trästockar, en 20 cm lång järnögla, två halvcirkelformade plana trästycken samt en halv trätallrik.
Vrakdelarna placerades efter undersökningen provisoriskt i vattenbad på SSHM, och avsågs sparas som komparativt material då man hade anledning att tro att fler delar av vraket skulle komma att bärgas vid framtida exploateringar.
Övrigt: Ritningar av vraket finns i ACTA arkivet, SSHM.
Orientering: Hasseludden, ca 15 m från stranden., Halvkakssundet
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.