Publicerad av: Stigfinnaren Arkeologi och kulturhistoria AB
Alternativnamn: Härnebo kvarn
Geografisk plats: Skog socken, Hälsingland
Småindustriområde, 130 x 20 m stort område (NV–SÖ), bestående av 1 kraftstation, 1 kvarn, 2 stenvalvbroar och 1 damm.
Kraftstationen, ca 8 x 5 m stor (N–S) byggdes 1919, har kraftinredning kvar. Från byggnaden leder åt Ö en 4 m bred äldre kanal med svagt sluttande stensatta sidor, byggd i kallmur med natursten och spräckt sten.
Kvarnen är ca 9 x 9 m stor, och står på samma ställe som äldre kvarnplats enligt historiska kartor. Från kvarnen och ned till kraftstationen har ån stensatta kanter.
I NV är en stenvalvbro, med ett 3,3 m brett stenvalv av granitsten. På bron finns stengardister av granit, 0,25 x 0,2 m stora och 0,8 m höga. Ytterligare en stenvalvbro intill i N under nuvarande vägbana. Valvbron har kilad sten med rundade stödmurar.
Dammen, som ingår i nuvarande vägbank, har en 3 m bred dammöppning med sidor i betong och 3 luckor, där den Ö går till en turbintub delvis under jord fram till kraftstationen, den mellersta och V luckan är för reglering. Ett skibord finns.
Terräng: Åravin, moränmark samt delvis tomtmark.
Orientering: Under och nedströms länsväg, utefter åfåra.
Antikvarisk kommentar: Den äldre bron bör vara från ca 1900. Kvarnens form och konstruktion samt detaljer pekar mot att den byggts under perioden 1825–1875. Kraftstationens utloppskanal är murad på ett sätt som kan knytas till perioden 1750–1850. Kraftstationen byggd troligen 1919. Kvarn och såg har funnits på samma plats åtminstone sen 1700-talets senare del, men det är svårt att helt avgöra idag vilka spår som kan knytas till de äldre lämningarna.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.