Blästbrukslämning (L1999:536)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

RAÄ nummer: Stora Skedvi 77:1

Geografisk plats: Stora Skedvi socken, Dalarna

Järnframställningsplats bestående av 1 slaggförekomst, ca 100x20 m (NNÖ-SSV) med i ytan ställvis talrika intill 0.3 m st, både trögt och lätt flutna slaggstycken av lågteknisk karaktär, tillika ugnsbitar med påbränd lera. Typisk lågteknisk järnframställning. Vid utredning 2021 iakttogs slagg- och ugnsbitar i matjorden även utanför lämningens begränsning och vid sökschaktning påträffades ett omrört kulturlager ca 20 m S om slaggförekomsten. Kulturlagret bestod av sot, kol, lera, bränd lera och slagg.
Dalarnas museum genomförde i oktober 2023 en arkeologisk förundersökning av blästbrukslämningen. Resultatet visade en tydlig koncentration av slagg och ugnsrester i matjorden inom ett begränsat område. Även ett täckdike inom undersökningsområdet
innehöll mycket slagg i fyllningen. Endast en bevarad anläggning påträffades i slänten som ledde åt V från vägen ut till åkermarken. Denna bestod av en raserad blästugn med rester av ugnsfodring av sintrad lera, skörbrända stenar och slagg som fanns inom en kvadratisk nedgrävning i den naturliga silten. I botten av nedgrävningen fanns två rännor av oklar funktion som ledde ut från anläggningen. Den naturliga silten var rödbränd i nedgrävningens och rännornas botten och kanter. Dateringen av ugnen pekar på yngre järnålder,
men en osäkerhet finns på grund av kolprovets potentiellt höga egenålder. Den stora mängd slagg som fanns i matjorden och som dikesfyllnad tyder på att ett slaggvarp har funnits intill ugnen och att järnframställningen
skett återkommande på platsen.

Terräng: Smal sänka (NNÖ-SSV) i sandig jord, synbarligen tidigare myrdrag.

Antikvarisk kommentar: Den bevarade lämning som framkom vid FU var så pass begränsad till omfattning och komplexitet att den efter samråd med länsstyrelsen Dalarna kunde totalundersökas redan i FU.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS