Fartygs-/båtlämning (L1960:9295)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Länsstyrelsen Västra Götaland

RAÄ nummer: Styrsö 448

Geografisk plats: Styrsö socken, Västergötland

Fartygslämning, ca 35 lång och 5 m bred (NO-SV), efter ett kravellbyggt segelfartyg av trä. Den bevarade delen av fartygskonstruktionen, vilken till stora delar är täckt av sediment, utgör sannolikt fartygets botten. I den NO delen av lämningen finns ett stort spel eller vinsch, ankarkätting samt en gjutjärnsspis, vilket indikerar att detta bör vara förskeppet. I lämningens SV del har observerats en del stora stenar vilka sannolikt medförts som barlast. Ett par korroderade järnföremål i det SV ändskeppet kan vara rester av rormaljor. Dimensioner på spant, bord och innergarnering har uppmätts på några ställen. Dessa mätningar visar att borden har en tjocklek runt 8 cm medan innergarneringen är 6 cm tjock. De tätt sittande spanten varierar i bredd mellan16-26 cm och de är omkring 18 cm tjocka. Fartygets däcksbalkar har varit förstärkta med järnknän som idag ligger utspridda över hela vrakplatsen. I vrakområdet har även en löst liggande slipsten observerats.

Lämningen upptäcktes av dykare 2007. I samband med upptäckten bärgades ett 20-tal fynd, vilka senare inlämnades till Bohusläns museum. En konservering av fynden har senare bekostats av RAÄ. Bland fynden märks två blylod, en blockskiva, olika typer av bronsbeslag, glasflaskor samt keramik i form av ler-, sten- och flintgods. Fynden talar mest troligt för en datering till senare hälften av 1800-talet. Flera av keramikfynden har engelsk proviniens, vilket även kan ge en indikation på fartygets härkomst. Fartygets dimensioner indikerar att det rör sig om en skonare, skonert eller brigg. Försök att matcha fartygslämningen mot kända förlisningar har gjorts men utan framgång då det finns flera tänkbara kandidater.

Orientering: Lämningen ligger i en sluttning på mellan 25-27 meters djup. Ca 200 m O om In-Vinga.

Antikvarisk kommentar: Konstruktionsdel med järnknä, järnspis och andra mindre fynd gör det sannolikt att förlisningen har skett under senare hälften av 1800-talet.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS