Varv/slip (L1996:6913)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Varberg 131

Alternativnamn: Klöven

Geografisk plats: Varberg socken, Halland

Varvverksamhet, inom en ca 24 m diam stor yta är kulturlager och rester av stenpir, vilka med stor sannolikhet skall knytas till den varvsverksamhet som att döma av skriftliga källor skall ha förekommit i området under åtminstone 1700-talet. Kulturlagret påträffades tillsammans med delar av en fartygslämning från 1500-talet vid muddring i mars månad 2009. Piren är belägen på den södra sidan av mynningen till viken och sträcker sig i nord-sydlig riktning. Anläggningen är delvis överbyggd med ett modernt bryggdäck och har i samband med detta sannolikt också delvis nedmonterats.

Vid den efterundersökning som Bohusläns museum utförde i juni 2009 grävdes sammanlagt sex halvmeterstora provgropar i den inre delen av viken. Det mellan två och fem cm tjocka kulturlagret bestod företrädesvis av huggspån och träflis men även en del fynd av bearbetat trä, tegel m.m. Vid sållningen av de uppgrävda massorna kunde en svag men omisskännlig doft av tjära noteras.

Bland fynden från kulturlagret märks bland annat huggspån och träflis, tränaglar i olika dimensioner, laggbandsfragment, del av ett lock eller en botten till en tunna, skifferbryne, vikt av bly med mantel i annan metall, hasselnötsskal, buteljglas, delar av enkupigt taktegel, tegelstensfragment, sjok med tvinnat djurhårsdrev, kritpipsfragment, keramik i form av stengodsskärvor och glaserade skärvor av yngre rödgods samt ett omfattande djurbensmaterial. Med undantag från en stengodsskärva som möjligen kan vara medeltida ligger fyndens dateringar relativt väl samlade i efterreformatorisk tid, mest troligt inom perioden 1600- till och med 1700-tal.

Inom området är ett vrak, RAÄ 132. (RAÄ dnr 321-3602-2009)

Tradition: Enligt Lars Niklasson, uppväxt på Getterön och lokalhistoriskt bevandrad, skall ännu under 1900-talets första decennier någon form av kajskoning i sten ha varit synlig i vad som då var det inre av viken. Möjligen ligger konstruktionen fortfarande kvar under dagens markyta. Vidare skall det i samband med uppförandet av en fritidsstuga intill Klöveberget för ett okänt antal år sedan ha påträffats en grund efter vad som troligen varit en smedja. I området finns också en välbevarad äldre brunn, vilken sannolikt även den härrör från varvstiden.

Terräng: Svagt sluttande sand/siltbotten.

Orientering: I mindre vik vid Klöven på Getteröns sydostspets.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS