Övrigt (L1940:2236)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Huddunge 217

Geografisk plats: Huddunge socken, Uppland

Stenkrets, närmast rund, cirka 4,2-4,5 meter i diameter och upp till 0,2 meter hög, vanligen lägre. Stenkretsen kan närmast beskrivas som en kantkedja av rundat stenmaterial, cirka 0,2-0,3 meter stora. Den vilar på berg och saknar i stort fyllning förutom i mitten, men den är dock sparsam även där.

För att försöka fastställa konstruktionens funktion togs vegetationsskiktet (cirka 0,05-0,1 meter tjockt) bort i mitten, varvid en flack stenpackning framträdde. Den är oval, cirka 1,1×0,9 meter stor och 0,15 meter hög. Ingående stenar är cirka 0,1-0,4 meter stora och det förekommer såväl rundat som skärvigt material. Stenpackningen är inte helt centrerad utan ligger något förskjuten mot sydväst. Den är tät och ställvis flerskiktad. Mot östnordöst kan en markerad kant antydas. Här finns ett cirka 0,4×0,25 meter stort område med inslag av sot från toppen och ned till underliggande morän samt sten/berg, cirka 0,2 meter djupt. Under stenarna påträffades träkol från tall inom ett cirka 0,1×0,1 meter stort område och det har 14C-daterats till medeltid, perioden 1280-1420. I den västsydvästra delen av stenpackningen finns ställvis två skikt med stenar och de vilar direkt på morän. I kantkedjan lyfte vi på några av stenarna och de vilade i princip direkt på berghällen.

Rent form- och innehållsmässigt skulle konstruktionen kunna bedömas som en förhistorisk grav, men 14C-dateringen pekar främst på medeltid. Då närområdet är kraftigt påverkat av den stenbrytning som tidigare bedrivits på platsen kan konstruktionen ha med detta att göra, men likväl något helt annat. Vi har valt att bedöma den som en övrig kulturhistorisk lämning.

Terräng: Svagt östnordöstsluttande berghäll på krön, något neddraget läge, av en stor bergshöjd. I området står en gles blandskog.

Bilder

Laddar...

Just nu pågår den internationella fototävlingen Wiki Loves Monuments. För att delta kan du ladda upp bilder med denna länk.

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS