Fångstgropssystem (L2001:8781)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Idre 137:1

Geografisk plats: Idre socken, Dalarna

Fångsgropssystem, 335 m l (N-S), bestånde av 8 fångstgropar,belägna på ett inbördes avstång av 9- ca 103 m (högstvarienrande avstånd). Dessa är 2-4 m diam (vanligen ca 3 m ),varav två är något ovala och 0.6-1.3 m dj (vanligen 1-1.3 m dj).Sex har rektangulärt bottenplan (tre VNV-ÖSÖ, två NV-SÖ, enÖNÖ-VSV), en i stup har söndereroderat bottenplan och den längsti N är otydlig. En har helt, sju delvis vall kring kanten,intill 2.5 m br och intill 0.6 h. Sex ligger i eller i kanten avklapperstensbranter och är därför anlagda av enbart stenar,övriga har i vall och grop talrika stenar. En grop är svårterosionsskadad eller belägna är möjligen aldrig fullbordad elleranvänd men är anlagd och måste betraktas som fångsgrop. Denligger fjällets topp och ca 25? m under toppröset. Beväxta medenstaka björkar och några tall.Ovannämnda, släta hällar är undersökta med tanke på hällkonst.Mellan grop nr 5 och 6 från S är talrika, tydliga renstigar ochgroparna kan ha användts för båda älg och ren. Gropförteckning ibok 251-300, s 28. Kommentarer och diskussion, se RAÄ 262.Systemet fortsätter funktionellt ca 180 m SV om och nedanför RAÄ137 (RAÄ 262) och lika långat Ö om RAÄ 137 (RAÄ 166) på andrasidan om en fjällkam i Lindells sn, Härjedalen. Uppgift om ettpar fångstgropar lämnad av Ester Söderlund, Sörvattnet.

Terräng: Vanligen brant till mycket brant S- och SV-sluttning av fjäll. IS skogsmark, gles tall- och björkskog, i N Kallfjäll.

Orientering: N spetsen är ca 60 m S om toppröse i länsgränsknä (gränsen enligttopografisk karta, den på fotokartan felaktigt ändad av mig.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS