Publicerad av: Arkeologicentrum i Skandinavien AB
RAÄ nummer: Ytterhogdal 307
Alternativnamn: Flötvallen
Geografisk plats: Ytterhogdal socken, Hälsingland
Fäbodlämning(?), Flötvallen, ca 40-320 x 50-250 m (ÖNÖ-VSV), utsträckning enligt 1844 års avvittringskarta och fastighetskarta, bestående av 1 osäker husgrund, i övrigt inga spår som antyder äldre fäbod. På karta från 1844 är området benämnt "Bodeland" och i tillhörande akt, från 1854, beskrivet med "uti bodelandet mulbete".
Den osäkra husgrunden, i områdets Ö del och i V kanten av en flack låg moränrygg, är ca 5x4 m (NÖ-SV), med 0,1-0,3 m h hörnstenar(?). I NÖ kanten är en spismurs- eller eldstadsrest i form av en ca 2 m diam och 0,4 m h övermossad och ojämn stensamling, med i ytan en 0,3 m st kantig sten.
Området är till största delen är ojämnt, tuvigt, stenbundet och sankt, med några dikningar. Ö delen är jämnast och torrast. I V delen är många raserade träd och rotvältor.
Flötvallen omnämns i Ortnamnsregistret som en "f.d. fäbod under Grubban, 500 m V om Flöten". Även bland ortsbor känner man till Flötvallen men ingen av de tillfrågade har sett lämningar efter den.
Vid utredning år 2019 iakttogs i områdets Ö del en uthusgrund, 6,5x4 m (Ö-V), med kvarvarande timmerrester i alla fyra väggar. Ingång i NV. Ingen spismursrest. Närområdet dikat.
Terräng: Svagt V-sluttande stenbunden, delvis sank moränmark. Skogsmark (granskog med inslag av björk och planterad ca 3 m h contortatall).
Antikvarisk kommentar: Mycket osäker som fäbod om man ser till läget och markslag, trots uppgifter.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.