Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Danmark 100:1
Geografisk plats: Danmark socken, Uppland
Gravfält, undersökt och borttaget, ca 60-170x20-130 (NV-SÖ), bestående av 19 högar, 19 runda stensättningar, 16 ovala stensättningar, 9 rektangulära stensättningar, 4 oregelbundna stensättningar, 1 övrig stensättning, 2 treuddar, 1 stenkrets, 11 gravar markerade av sten/block, 11 flatmarksgravar, 1 husgrund efter stolphus, 1 vägbank, 1 brygganläggning samt ca 50 härdar och härdgropar.
Se skannat bokuppslag för äldre beskrivning i samband med fornminnesinventeringen 1951.
Föranledd av motorvägsbygge för E4 slutundersöktes gravfältets S del åren 1969-1970. Efter larm från Upplandsmuseet om skador på en av de kvarvarande högarna beslutades det att även resten av gravfältet skulle undersökas, då risken för ytterligare plöjningsskador var överhängande. Mellan åren 1972-1975 utförde arkeologiska institutionen vid Uppsala universitet undersökningar av gravfältet i form av seminariegrävningar och kompletterande undersökningar. Hela gravfältet totalundersöktes.
Vid undersökningarna av gravanläggningarna framkom 90 säkra gravar där 49 stycken utgjorde skelettgravar, varav 25 kist-/kammargravar och 24 enklare jordgravar, och 41 stycken brandgravar. Flera av kammargravarna var plundrade varvid endast fragment av lerkärl och hartstätning m.m. återstod. Plundringsspåren (träsplitter m.m.) syntes mycket tydligt i profilerna och avslöjade att plundringarna skett på ett relativt tidigt stadium, då gravkistorna var någorlunda intakta och ej förmultnade. De framträdande fynden utgjordes av ornerade agraffknappar av förgyllt silverbleck på brons, djurhuvudfibula av silver, delvis förgyllt, djurhuvudfibulor och ett likarmat spänne av brons, en dräktnål i form av en s.k. fågelnål av brons, lansspets av järn, små skärvor av gröngult glas, pärlor av blått glas, orange glasfluss, mosaik och bärnsten, en ornerad "benskrapa" med inristade runtecken, textilfragment av tyger och brickband och ett helt stämpelornerat lerkärl.
I S delen av gravfältet framkom en halvcirkelformad byggnad i form av ett stolphus. Den var anlagd på en markerad terrass och utgör troligen resterna efter ett "kulthus". Ö om denna terrass framkom ett stenflak, ca 35x25 m (NNÖ-SSV), som troligen utgör fundament till en brygganläggning. Härdarna och härdgroparna fanns spridda över hela gravfältet, men ett område Ö om stenflaket utmärkte sig med en koncentration av 36 härdgropar. Möjligen kan en del av dessa tolkas vara kokgropar.
Intill 2 av högarna i S delen påträffades 2 hästgravar. Genom typologisk bestämning av hästskorna var den ena från 1400-talet och den andra troligen från 1600-talet.
Efter undersökningen fördes några välformade bautastenar till Danmarks hembygdsgård. (RAÄ dnr 321-2881-2008)
Terräng: SV-sluttande lermark.
Antikvarisk kommentar: Äldre källor beskriver gravfältet som mycket större, med kanske upptill 150-200 gravar. De flesta av de försvunna gravarna förstördes troligen under 1800-talets uppodling. Vid undersökningarna påträffades en del delvis bevarade gravar i åkerområdet NV om gravfältets äldre begränsning.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.