Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Torbjörntorp 106
Alternativnamn: Tomtens kalkbruk
Geografisk plats: Torbjörntorp socken, Västergötland
Småindustriområde, Kalkbruksområde, ca 550 x 80-370 m st (Ö-V), bestående av 9 kalkugnsruiner, 1 rödfyrstipp, 1 skrotstens- och rödfyrsområde, 1 husgrund, 1 väg och 1 järnvägsbank.
Kalkugnsruinerna, I områdets V del, är ovala-rektangulära, 20 x 10-15 m st (SV-NÖ) och vanligen 4-5 m h. Ugnarna är beklägna sida vid sida med bakkanten utgörande av fast mark. I V har ugnarna fast mark även i sidorna medan ugnar i Ö ligger kant i kant och har väggar av rödfyrsvallar. Någon enstaka ugn har murrester i mellanvägg av kalkstenar. I framkanten vid öppning är en mur 4-5 m h av vanligen 0,3-0,6 m l och 0,15-0,2 m h kalkstenshällar. Framför ugnarna är en avsats ca 2 m br och 0,7-1,3 m h av vanligen0,2-0,5 m l och 0,1-0,15 m h kalkstenhällar. Denna är till största delen kraftigt kraftigr raserad. En ugn har en utvändig trappa inbyggd i den kallmurade framsida. Ugnarna är belägna på ena sida av en bäckravin.
Ravinen med ugnar har ursprungligen sträckt sig bort till brottområdet men är idag igenfylld till mer än hälften av sin ursprunliga omfattning. Denna kan fortfarande skönjas som en sänka i terrängen.
Rödfyrstippen, i områdets Ö del, Ö om järnvägsbank, är ca 370 x 70-200 (N-S) och 3-4 m h i V, intill 20 m h i Ö och 4-5 m h i gräns mot annan rödfyrstipp och tillika fastighetesgräns i N.
Skrotstens- och rödfyrsområdet, i områdets N del, N om ugnar och fram till järnvägsbank, är ca 200 x 50 - 200 m (Ö-V) och 0,5-6 m h. Massorna är belägan i oregelbundna högar och tippar och har sin störta höjd mot N med en tippkant ner mot den här belägna åkern.
Husgrunden , i områdets central del, är 11 m l (SSV-NNÖ), 7 m br och 0,1-1,7 m h. Murad grund av 0,2-0,5 m l och 0,1-0,2 m h kalkstenar. Byggnaden har utgjort våghus och har haft förbindels med den intill liggande järnvägen.
Vägen, belägen ovan ugnsraden på dess N sida, är ca 175 m l (Ö-V) och 2,5 m br. Denna går igenom området och har lett från brott förbi ugnar till våghus och järnvägsspår.
Järnvägsbanken, i områdets centrala och N del, ca 300 m l, 3 m br upptill och 6-7 m br i basen och 0,5 - 1,5 m h. Denna går i närmst N-S-riktning och fortsätter i N utanför kalkbruksområdet. Järnvägen har utgjort ett stickspår till stambanan och har passerat förbi bl.a. Rössberga kalkbruk.
I områdets centrala del har utschaktning av rödfyr ägt rum. I områdets centrala och N del är pågående verksamhet i form av en industriell komposteringsanläggning och mark- och anläggningsarbeten har ägt rum.
Områdets är beväxt med unga björkar och lövträdssly.
Tomtens kalkbruk, anlagt 1913
Terräng: Avsats och Ö-sluttning av platåberg.
Antikvarisk kommentar: Har ursprungligen hört samman med småindustriområdet SV om. Mellanliggande område är borttaget/igenfyllt. Pga detta är bedömningen fast fornlämning gjord med viss tvekan.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.