Begravningsplats (L1970:7224)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: STIFTELSEN BOHUSLÄNS MUSEUM

RAÄ nummer: Askum 740:1

Geografisk plats: Askum socken, Bohuslän

Begravningsplats, 12-18 m l och 13-16 m br (SV-NO), bestående av terränganpassade stenmurar kring en gräsbevuxen yta. Innanför murarna finns ensamliggande stenar och stenpackningar under grästorven. I anläggningens mitt finns en ansamling med uppallade stenblock.

Stenmuren i NO 0,25-0,5 m hög och 0,2-0,5 m bred. Muren är ställvis utrasad och gräsbevuxen. I NV löper muren över ett bergsparti och muren utgörs där av flyttblock, upp till 2 m stora, med stenmur i 1-2 skift emellan blocken. Muren är 0,2-1,5 m hög och stenstorleken i de murade partierna är 0,1-0,4 m. I SV är muren 0,3-1,4 m hög. Muren består här av större stenblock, upp till 1,6 m stora, med mindre stenar (0,3-0,5 m stora) inkilade emellan blocken. Muren är här delvis utrasad. I den SV murens mitt finns en ingång, 0,8-1 m bred, som markeras av ett kantställt stenblock (1,3 x 1,6 m stort) och av en i marken nedsjunken tröskelsten, 0,7-0,8 m stor. I SO utgörs begravningsplatsens avgränsning av en bergskant, på vilken det ligger enstaka stenar på rad, som antyder en mur eller en gräns.

I begravningsplatsens mitt finns en anläggning med uppallade avlånga stenblock, 0,5 x 0,5 m stor. I det gräsbevuxna området inom stenmurarna finns stenar, stenpackningar och håligheter. Ställvis finns även uppstickande berg i dagen.

Tradition: Platsen finns markerad på ett sjökort från 1804. Stenansamlingen i begravningsplatsens mitt benämns Altaret. Buskären omnämns första gången år 1300 och hamnen mellan Södra och Norra Buskär finns markerad på sjökort från 1543 och framåt. Hamnen användes av lotsväsendet som ankringsplats för fartyg från och med 1700-talet.

Terräng: Trång sprickdalgång i kuperat hällmarksområde. Ö i skärgården.

Orientering: I svacka mellan berg centralt på Södra Buskär.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS