Fartygs-/båtlämning (L1960:7271)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Länsstyrelsen Västra Götaland

RAÄ nummer: Lycke 194

Geografisk plats: Lycke socken, Bohuslän

Fartygs/båtlämning, skadad, inom ett 37,5 x 5 meter stort område (NNV-SSO) återfinns flera koncentrationer av koppartackor eller -plåtar. Kopparplåtarna är överlag kraftigt nedbrutna och nedslipade till följd av korrosion och mekanisk nötning. Sannolikt har de ursprungligen haft en storlek av ca 900 x 400 x 24 mm och en styckevikt på drygt 70 kg. En bedömning, baserad både på antalet hela plåtar och på mängden lösa fragment i området, är att det ursprungligen kan ha rört sig om ett 70-tal plåtar med en sammanlagd vikt av drygt 5 000 kg. Enligt Bohusläns museums bedömning är kopparplåtarna med största sannolikhet en del av en fartygslast härrörande från ett förlist fartyg. I närområdet ligger den sedan tidigare kända lämningen efter ångfartyget Oscar II, förlist år 1883 med last av styckegods, men denna lämning har av allt att döma inget samband med det aktuella fyndet. (RAÄ dnr 326-141-2009).

Äldre beskrivning:

Ett 60-70 tal kopparplattor 900x400x2,5 cm ligger utspritt över berget i ett stråk i NNV-riktning ifrån Kleningen, utbredningens längd är ca 30 M. Plattorna är samlade i buntar om ca 10 st, vissa mer intakta än andra. Vissa plattor är väldigt hårt nedbrutna antagligen av föroreningar i metallen samt av nötning mot botten vid kraftig sjögång.

Datering: Finns en medeltida trattkanon som är hittad vi grundet hannehakarna ca 200 M därifrån (L1968:248). Kanonen kan möjligen vara ifrån samma vrak eftersom den kan ha rullat ner ifrån grundet kleningen i vind/sjöhävningsriktningen mot NO.

Terräng: Vattenområde. Bottnen består närmast skäret av berg och blocksten och längre ut av sand.

Orientering: N sidan av sundet

Antikvarisk kommentar: Att inga föremålsfynd eller rester av skeppskonstruktionen observerats vid besiktningen eller vid tidigare dykningar i området beror sannolikt på att förlisningsplatsen ligger mycket exponerad för väder, vind och tränedbrytande organismer. Åldern på fartygslämningen kan i dagsläget inte preciseras närmare än till perioden medeltid-nyare tid. Någon arkivalisk uppgift om en fartygsförlisning som stämmer överens med det aktuella fyndet har inte påträffats. Det råder dock ingen tvekan om att förlisningen inträffat för mer än 100 är sedan, varför fartygslämningen är att betrakta som fornlämning. Besiktigad 2007-03-29 av Staffan von Arbin, Bohusläns museum. (RAÄ dnr 326-141-2009).

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS