Hyttområde (L1999:4003)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Vika 107:1

Geografisk plats: Vika socken, Dalarna

Hyttområde, delundersökt, bestående av 2 slaggvarpsområden och spridd slaggförekomst, sammanlagt inom ett ca 300x250 m st område (N-S). Hyttplatsen är belägen i anslutning till en bäckravin, (NÖ-SV), i vars botten en småforsig bäck rinner mot SV. 1822 fanns kvarn, såg och tegelbruk på platsen. I NÖ delen är spår av gamla fördämningar och torra kanalfåror.
Slaggvarpsområdena är belägna SÖ resp. NV om bäckravinen, 200x200 m (Ö-V), resp. 130x90 m st (ÖNÖ-VSV) och intill 4 resp. 5 m h. I den delvis ojämna och omplockade ytan syns fluten, metallhaltig slagg av ca 0,1 m st bitar. Stora partier av varpen är bortförda till fyllning. På varpen är i N delen uppförd en sandsilo (vägförvaltningens). Här och var på varpen finns upplag av grus och sand. Varpen överkorsas av ett antal småvägar samt riksvägen Falun-Gävle. Varpen är delvis övertorvade. Inom området i övrigt samt i bäckfåran är spridd slagg synlig. Gräns mellan varp och spridd slagg otydlig. Området beväxt med en del barr- och lövträd. Varpen är dock i huvudsak obeväxta. Vid revideringsinventering 1991 konstaterades timmer och stenskoningar som utgör rester av fördämningar i bäckfårans Ö del. Sannolikt delvis sentida. Nedströms dessa finns i bäckravinens kanter enstaka spritt liggande ställstenar. Några hyttruiner går dock ej att lokalisera. Bäckravinen är i sen tid nedgrävd och rensad. Samtliga slaggvarp förefaller sedan förstagångsinventeringen ha utsatts för ytterligare täkt. Hedemoravägens framdragning med på- och avfartsramper har även skadat hyttområdet mycket kraftigt i S delen.

Bilder

Laddar...

Just nu pågår den internationella fototävlingen Wiki Loves Monuments. För att delta kan du ladda upp bilder med denna länk.

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS