Småindustriområde (L1943:9735)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Jumkil 129:1

Geografisk plats: Jumkil socken, Uppland

Småindustriområde, 130x50 m st (NV-SÖ), bestående av två husgrunder, en mur samt rännor, tillhörande smedja, stångjärnssmide samt uppgift om benstamp. Den ena husgrunden, belägen på åns NÖ sida är ca 8x8 m med kallmurade väggar, 1-3,5 m br och 0,2-0,6 m h (öppning år SSV) i regel av rundade 0,3-0,8 m st stenar. I anslutning till ån går en lång stenrevel ca 12-15 m l, 4 m br och 1-2 m h . På åns SV sida är resterna efter en smedja (muntlig uppgift). På platsen finns enstaka syllstenar, slagg, tegel och järnbitar. I anslutning till smedsgrunden och S om är en stor grop. Inom områdets NV del är två vattenrännor delade av en längre gräsklädd förhöjning. På åns SV sida står ett fallfärdigt skjul.
Uppgifter finns att Björnarbo hade ett gjuteri år 1844 , som efterträddes av ett stångjärnssmide år 1873 som lades ned på 1880-talet. Enligt den äldre Häradsekonomiska kartan så fanns även här en benstamp, vilken sannolikt legat ungefär där grusvägen går. Benstampen nämns i samband med gjuteriet och de bör ha legat på samma plats och då även stångjärnssmedjan. I områdets norra del är rester efter två vattenrännor, varav en bitvis är kantad av sten (2014-09-08).

Rev. 1979-----------Bebyggelselämning sentida bestående av grund till industri(?) lämning 9x9 m intill 0,6 m h. Kallmurade väggar intill 3,5 m br, dock öppen mot SSV. Området är lätt slaggförande. Ca 40 m SSV därifrån är bäckens S sida försedd med en ca 15 m l 0,4 m br mur av huggen sten. Murens SÖ-ände slutar ca 10 m NÖ nya bron. Omedelbart intill och NNV en bebyggelselämningar är en gammal väg (ÖNÖ-VSV)

Terräng: Sänka intill ålopp (NNV-SSÖ).

Antikvarisk kommentar: Gjuteri, stångjärnssmedja och benstamp har legat under Björnebo säteri.

Bilder

Laddar...

Just nu pågår den internationella fototävlingen Wiki Loves Monuments. För att delta kan du ladda upp bilder med denna länk.

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS