Terrassering (L1942:2444)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Litslena 160:3

Geografisk plats: Litslena socken, Uppland

1) Gravfält, 140x60-90 m (NV-SÖ) bestående av ca 40 fornlämningar. Dessa utgöres av 1 hög, ca 26 runda stensättningar, ca 10 resta stenar och 3 terrasseringar. Högen är 12 m diam, 1,2 m h. I ytan talrika stenar, 0,4-0,9 m st. Stensättningarna är 4-9 m diam, 0,1-0,3 m h. Flertalet är övertorvade med i ytan enstaka stenar 0,2-0,5 m st. Några stensättningar har fyllning av 0,3-0,8 m st stenar. De resta stenarna är 0,7-2 m h, 0,45-1,4 m br, 0,4-1,05 m tj. Flertalet stenar har synliga kilstenar, 0,2-0,9 m st. Två stenar är resta i Ö och V kanten av högen. Några stenar är mycket klumpiga. Minst 7 uppges vara resta 1929; sannolikt är flera resta isen tid. Högen har en inbyggd källare i mitten. Några stensättningar har en grop i mitten, eller kanten, 2-4 m diam, 0,2-0,6 m dj.Andra är ytskadade eller kantskadade. Invid och NÖ om gravfältetär 2) Stensträng, ca 150 m l och nästan rak (NV-SÖ). Strängen ärenskiktad 1-2 m br och 01-0,2 m h samt består i allmänhet av 0,4-0,8 m st stenar. Av de tre terraseringarna, 1 ligger i gravfältets N kant och 2 ligger i gravfältets SÖ del. Den N terrassen är 10x6 m (105-305cg) och 0,3-0,4 m h. Den N långsidan och SÖ kortsidan har en helt eller delvis stensatt kant av 0,4-0,8 m l stenar.Den S långsidan är begränsad av berg i dagen. De två terrassernai gravfältets SÖ del är 19x12 m (75-275cg) resp 10x7 m (30-230cg)och 0,3-0,7 m h. Den större har en stensatt kant i S och delvisi V, och den mindre har stensatta kanter i N-Ö-S, av 0,5-1,0 m stresp 0,3-0,7 m st stenar. Enstaka jordfasta block 1,5-2,0 m st ingår i terrasskanterna.

Terräng: Krön samt sluttning av bergrygg (NV-SÖ), skogsmark, (barrskog).

Antikvarisk kommentar: Benämnes Granbacken. RAÄ-nr 160:3 har fått status sänkt från Rtill Inpr. ej B. Byråmässigt utsatt på den digitala kartan vidkvalitetssäkring inför konvertering till FMIS 2004-06-30./ GbgA-KL

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS