Publicerad av: länsstyrelsen
RAÄ nummer: Los 47:1
Alternativnamn: Tavelsveden
Geografisk plats: Los socken, Hälsingland
Plats med tradition. Enligt uppgift omkom här 1860 en flicka i snöstorm, vilken uppgift kan bekräftas av dödboken för Färila socken januari 1860. Fram till 1957 fanns en trätavla på denna plats. Tavlan plockades bort på 1970-talet. Ingen trätavla kunde iakttagas på platsen 2020.
Men 200 m åt Ö invid Hälsingeleden sitter en ny tavla med texten:
"Tavelsvea. Till minne av flickan Margret Jonsdotter. I januari 1860 skulle lillpigan Margret gå från Lillskog till Fetingsberg för att låna kärl (husgeråd). Det gjorde man byarna emellan på den tiden, speciellt om man planerade för kalas. Margret kom aldrig hem. Hon avled här. "Margret Jonsdotter fanns liggande död på marken och ansågs vid besiktning av Kronobetjäningen hafva aflidit av slag." Hon var dotter till Carin Andersdotter i Lillbyn, Färila. Fadern Jon Jonsson hade drunknat. Mor Carin drog ett tungt lass och antecknades som "utfattig". Marget fick börja tjäna tidigt. Kronobetjäningen fastslog slaganfall som dödsorsak. Kölden var måhända också bidragande. Hon blev 14 år, 4 månader och 24 dagar. Här fanns tidigare en tavla uppsatt till minne av denna tragiska händelse. Tavlan togs ned och skulle repareras på 1970-talet med kom aldrig upp tillbaka. Nu är den åter på ursprunglig plats."
Tradition: En flicka ska ha omkommit här 1860.
Terräng: Moränmark med barrskog.
Orientering: 80 m N om Hälsingeleden (Ö–V)
Antikvarisk kommentar: Tidigare text i fornsök: "Trätavla, med initialer och årtalet 1860. Enligt skogvaktare Larsson har på denna plats, som kallas "Tavelsveden", en flicka omkommit i snöstorm. Till minne av denna händelse uppsattes tavlan. Tavlan sitter fast i en stolpe, som står lutad mot ett träd. Allt berättat av kartass. Grimlund för inv. Kalmelid." Platsen blev hygge i början av 1960-talet enligt ortofoto. Varför hembygdsföreningen valt att sätta upp den nya skylten 200 m åt Ö i förhållande till gamla tavelplatsen är oklart.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.