Grav- och boplatsområde (L1967:3572)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

RAÄ nummer: Tanum 765:1

Geografisk plats: Tanum socken, Bohuslän

1) Gravfält, ca 95x65 m (NNV-SSÖ), bestående av 30 runda stensättningar, varav 10 mycket otydliga. Stensättningarna är 5-11 m diam, 0.1-0.4 m h. Samtliga övertorvade. Flera av dem har dock synlig kantkedja. Så är framförallt fallet med ett par stensättningar över vilka brukningsvägen löper. I vägbanan syns t ex tydligt ett 4 m l kantkedjesegment, bestående av i markytan synliga stenar, 0.1-0.3 m l. En av de större stensättningarna på gravfältets S del har i sitt ursprungliga mittparti ett stenblock, 1.75x1.4 m st och 1.1 m h. Denna stensättning är liksom flera andra starkt skadad i samband med en för många år sedan öppnad grustäkt. I grustagets V kant finns rester av några stensättningar. De flesta har oklar begränsning p g a vegetation. De tydligaste av dem framträder i och i omedelbar närhet av en genom klevan löpande brukningsväg (SÖ-NV), som leder upp till en numera igenfylld och utplanad soptipp i klevans övre del. Invid grustagets Ö kant är marken skadad genom avbaning. Inom detta område, som numera är övervuxet av gräs och markerats med kryss på fotokartan, kan stensättningsbottnar finnas kvar. En kraftledningsstolpe är rest i mitten av en stensättning invid grustagets V kant. Gravfältet är bevuxet med tallar och lövskog. I gravfältets centrala del är ett upplag av stora stenblock, sannolikt tagna ur grustaget.

Terräng: Med morän och krossgrus uppfylld kleva mellan berg, SSÖ sluttning. Skogsmark, tidigare betesmark.

Orientering: Högspänningsledning (N-S) löper tvärs över gravfältets V del.

Antikvarisk kommentar: En avskrädeshög i gravfältets N del bör tas bort. Ej besökt vid revideringsinventeringen 1991. Enligt Frödin finns här även boplats. RAÄ-nr 738 i Tanum sn är överfört till detta RAÄ-nr.

Bilder

Laddar...

Just nu pågår den internationella fototävlingen Wiki Loves Monuments. För att delta kan du ladda upp bilder med denna länk.

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS