Publicerad av: Sydsvensk Arkeologi AB
Geografisk plats: Skurup socken, Skåne
Område ca 55 x 40 m (Ö-V). Inom området fanns spår av en kvarnanläggning i form av rännor, ett tjockt lager av tegel samt syllstenar från någon typ av byggnad. Rännorna sträckte sig i N-S samt Ö-V, de var ca 3–5,4 m breda och hade ett maximalt djup av 1,7 m. Tegellagret var beläget i områdets SV del och hade en utsträckning av ca 27 x 12 m (Ö-V), minsta uppmätta djup var 0,05 m och största 0,45 m. Lagret utgjordes av tegel av allt ifrån småbitar till nästan hela tegelstenar samt tegel med tecken av att ha bränts i för hög temperatur. Syllstenarna låg främst i en rad orienterad N-S samt något mer sporadiskt i tegellagrets V utkant. Keramikmaterialet som återfanns inom området, främst inom tegellagret, pekar på en datering ca 1400-1750. Några lämningar av diffus och modern karaktär återfanns också i form av dike, gropar och stenlyft.
Terräng: Undersökningsområdet är beläget mellan två höjdpartier, ett i V och ett i Ö. Underlaget bestod av ljus brun siltig sand med en del stenar. Vissa ytor var kulturpåverkade och omrörda.
Antikvarisk kommentar: Undersökningsområdet är beläget strax norr om Stjärneholms borgruin inom ett område som kan ha inhyst ekonomibyggnader till borgen.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.