Publicerad av: STIFTELSEN BLEKINGE LÄNS MUSEUM
RAÄ nummer: Listerby 198
Geografisk plats: Förkärla socken, Blekinge
Bärgning: 1969-1974 utförde Blekinge museum marinarkeologiska undersökningar av vikingatida spärrsystem i skärgården utanför Listerby, Vabåsa och Hjorthammar. Att det skulle finnas pålar i botten mellan öarna var känt av fiskare och boende i trakten.
På uppdrag av landsantikvarien i Karlskrona fortsatte undersökningarna 1972 . Man hade nu med sig en fiskare, som kunde peka ut den ungefärliga platsern pålningen. Ett antal pålar på linje mellan Helgeö och Kvalmsö kunde lokaliseras.
Från pålraden togs 10 prov för C-14 datering, varav en sändes till analys.
Anläggingen är tolkad som en pålspärr. Det tomrum i pålstråket som observerades kan tolkas som en öppning i spärren, men kan också bero på att pålarna där varit av ett träslag som brutits ned fortare. Avsaknaden av pålar invid Kvalmsö kan sättas i samband med att fiskare dragit not från "Flundreberget".
Status: De första pålarna påträffades ca 50 meter från land, rakt under "Helgeö arsle". Fyndplatsen markerades och sökningen fortsatte från denna punkt i riktning mot Kvalmsö. Ett stort antal pålar iakttogs. Där pålraden var bäst bevarad var avståndet mellan pålarna 1-2 meter, och anläggningens bredd varierade mellan 10-20 meter. Pålarna var i relativt god kondition, och deras diameter kunde uppskattas till ca 20 cm vid botten. Träslagen var bok, al, asp och i synnerhet ek. Vissa av pålarna kunde bestämmas som kluven ek.
Anläggningen hade en till synes likartad struktur från Helgeö fram till mitten av sundet. Där fanns en tydlig koncentration av pålar och inslaget av ek var påfallande stort. Sedan upphörde fynden helt och nya pålar påträffades efter ytterligare ca 50 meter. Pålarna var glesare ca 100 meter från Kvalmsö upphörde de helt.
Övrigt: Fler pålningar, som förefaller vara samtida, finns i området (se SMA 821:051-821:056).
Byggmaterial: Ek, bok, asp, al
2023 undersökte Blekinge museum anläggningen som en del av projektet ”Blekinges pålspärrar”.
Spärren sträcker sig över hela sundet mellan Helgeö och Kvalmsö utan några öppningar och är 800 meter lång samt 30–40 meter bred. Pålarna är hårt eroderade och är framför allt av ek, både runda och radialspräckta men även andra lövträd såsom ek, ask, hassel, bok, lind och salix ingår. De är bäst bevarade i spärrens västra del. Stammarna är jämnstora och har i snitt 25–40 årsringar. De äldsta pålarna dateras med dendrokronologi till 1072 och de yngsta till 1113.
Terräng: Slam, gyttja
Orientering: Mellan Helgeö och Kvalmsö, Kålfjärden
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.