Fartygs-/båtlämning (L1991:485)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Luleå 31

Geografisk plats: Luleå socken, Norrbotten

Sjöhistoriska museet utförde i september och oktober 2015 en arkeologisk utredning i form av dykbesiktningar i två vattenområden i Notviken utanför Karlshäll och Karlsvik, väst Luleå. Syftet med utredningen var att fastställa om fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar berördes av planerade muddringsarbeten i området.

Vid dykbesiktningarna påträffades inga fornlämningar. Det undersökta bottenområdena rymmer emellertid en mängd industrilämningar från sent 1800-tal och fram till första halvan av 1900-talet. Lämningarna, bland annat i form ett stort antal sjunkna massavedsstockar, två stålpråmar och en kraftig stenkista, kan kopplas till den tidigare industriverksamheten i området. Utöver industrilämningarna hittades även en fast fiskeanläggning som bedömdes vara yngre än 1850.

De många sjunktimmer som ligger spridda i området kommer med största sannolikhet från massafabrikens verksamhetsperiod då många av timren inte var grövre än 10-15 cm och inte lämpar sig till så mycket annat än till massaproduktion. Botten inom undersökningsområdena var plan utan märkbara nivåskillnader och bottensubstratet utgjordes i huvudsak av lösa fibersediment som täcktes av lättflyktig silt.
Inga tydliga spår efter järnbruks- och sågverksepokerna påträffades inom aktuella utredningsområden men i viken norr om Karlsvik noterades flera lämningar från sågverkstiden i form av fyrkantspråmar och spinkkajer.

Fyrkantspråm
Mycket vanliga vid sågverk utmed norrlandskusten och användes bland annat för torkning av virke men även för att transportera färdigsågade plankor ut till de väntande lastfartygen. Eftersom sågverket i Karlsvik anlades år 1876 är det inte troligt att fyrkantspråmarna utgör fornlämningar.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS