Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Luleå 33
Geografisk plats: Luleå socken, Norrbotten
Sjöhistoriska museet utförde i september och oktober 2015 en arkeologisk utredning i form av dykbesiktningar i två vattenområden i Notviken utanför Karlshäll och Karlsvik, väst Luleå. Syftet med utredningen var att fastställa om fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar berördes av planerade muddringsarbeten i området.
Vid dykbesiktningarna påträffades inga fornlämningar. Det undersökta bottenområdena rymmer emellertid en mängd industrilämningar från sent 1800-tal och fram till första halvan av 1900-talet. Lämningarna, bland annat i form ett stort antal sjunkna massavedsstockar, två stålpråmar och en kraftig stenkista, kan kopplas till den tidigare industriverksamheten i området. Utöver industrilämningarna hittades även en fast fiskeanläggning som bedömdes vara yngre än 1850.
De många sjunktimmer som ligger spridda i området kommer med största sannolikhet från massafabrikens verksamhetsperiod då många av timren inte var grövre än 10-15 cm och inte lämpar sig till så mycket annat än till massaproduktion. Botten inom undersökningsområdena var plan utan märkbara nivåskillnader och bottensubstratet utgjordes i huvudsak av lösa fibersediment som täcktes av lättflyktig silt.
Inga tydliga spår efter järnbruks- och sågverksepokerna påträffades inom aktuella utredningsområden men i viken norr om Karlsvik noterades flera lämningar från sågverkstiden i form av fyrkantspråmar och spinkkajer.
ID 5 Stenkista
En massiv konstruktion som påträffades på 5,5 m djup och vars sidor utgörs av knuttimrade furustockar. Furustockarna har ett rektangulärt tvärsnitt och kistan reser sig ca 3 m över botten. Konstruktionen är kvadratisk, men avsmalnande uppåt. Nere vid botten på 5,5 m djup mäter sidan 7,2 m och uppe vid toppen på 2,5 m djup är sidorna 6 m breda. Kistan är fylld med 0,3-0,8 m stora stenar och kraftigt korroderad kätting och järnbultar noterades på flera ställen. Stenkistans ålder uppskattas till mellan 50-100 år och den kan med största sannolikhet kopplas till trämassefabrikens verksamhet under 1900-talets första hälft.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.