Publicerad av: Länsstyrelsen Västra Götaland
Geografisk plats: Tjärnö socken, Bohuslän
Fartygslämning. Lämningen påträffades i samband med ett inventeringsprojekt 2017, som drevs av Bohusläns museum. Ovan bottenytan syntes en rad med nio spanttoppar, som var orienterade i Ö-V riktning 3,5-4 m lång. Den absoluta merparten låg nedsjunken i mjukbotten. Fartyget har sammankopplats med krigshändelser sommaren 1719, då flera örlogsfartyg ur den svenska flottan sänktes kring Strömstad. På en samtida situationsplan (karta) anges bland andra två svenska galärer ha blivit sänkta inom vattenområdet Dafterbukten.
Resultat av forskningsundersökning 2019, Bohusläns museum.
Sondning i mjuka överlagrade sediment visar att den sammanhängande skrovkonstruktionen upptar en yta av cirka 11,5 × 4,7 meter, och att fartyget, i varje fall i akterpartiet, tycks vara bevarat upp till relingsnivå. Däremot är det oklart om den sondade längden motsvarar fartygets ursprungliga längd, eller om förskeppet helt enkelt saknas. Uppmätta dimensioner på frilagda konstruktionselement indikerar dock att det kan röra sig om ett mindre fartyg av omkring 12–15 meters längd, och det är därför inte otänkbart att skrovet är mer eller mindre fullständigt bevarat nere i sedimenten. Vid provgrävning påträffades fynd från fartygets utrustning och användning. Dendrokronologisk analys av konstruktionen visar att fartyget sannolikt byggdes kring år 1700.
Terräng: Mjukbotten
Orientering: Ca 20 m väster om längsta flytbryggan med T-nock. Lämningen ligger på plan botten på 6 meters djup i nästan exakt öst–västlig riktning och med en svag slagsida åt babord (S).
Antikvarisk kommentar: Fartygslämningen bedöms vara en av de fyra svenska galärerna/brigantinerna som sänktes för egen hand sommaren 1719, under stora nordiska kriget. Lämningen ligger inom Dafterbukten, vilket överensstämmer med en samtida dansk situationsplan på vilken de svenska sänkta galärerna är inprickade. Enligt nämnda situationsplan skall det ha sänkts ytterligare en galär inom Dafterbukten.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.