Tegelindustri (L2008:5810)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

RAÄ nummer: Linköping 579

Alternativnamn: Nykvarns tegelbruk

Geografisk plats: Linköping socken, Östergötland

Tegelindustri, undersökt och borttagen, ca 40x10-20 m (NÖ-SV), bestående av grunden till en tegelugn (brännugn) och en torklada samt ett murstensupplag och en kolbinge. Vid en arkeologisk undersökning 2016-2017 framkom följande:
Grunden till tegelugnen eller ugnshuset, belägen i V delen av lämningen, var 8 m l och 4 m br (ÖNÖ-VSV). I grunden, som utgjordes av tegelstenar, syntes sju tvärgående fyrkanaler. Frontmuren var mot SSÖ och i anslutning till denna var marken kraftigt mörkfärgad av sot och kol. Tegelugnen har ursprungligen fortsatt längre åt SV, mot kanten av Kinda kanal, men var här söndergrävd och skadad av kanaltätning (s.k. puddling). I anslutning till tegelugnen framkom rikligt med kasserade tegelstenar och tegelkross. Flera stenar var sintrade till följd av alltför för hög bränningstemperatur. SÖ om tegelugnen framkom ett murstensupplag och en kolbinge.
NÖ om tegelugnen framkom grunden till en torklada som var 13 m l och 8 m br (ÖNÖ-VSV) och bestod av glest lagda syllstenar, ca 0,5-1,0 m st. Torkladan har ursprungligen sträckt sig längre mot NÖ, utanför den undersökta ytan, men har här sannolikt grävts bort vid anläggandet av Nykvarns kraftstation.
Enligt en karta betitlad "Förslag till båtled förbi Linköping" från ca 1860 har ugnshuset varit ca 4,5 m br och 15 m l och enligt samma karta har torkladan varit ca 35 m l och 11 m br.

Antikvarisk kommentar: Tegelbruket i Nykvarn grundades troligen 1851 och fanns endast en kort period, fram till 1864, innan det flyttade till Kallerstad på andra sidan Stångån

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS