Ristning, medeltid/historisk tid (L2022:10692)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: STIFTELSEN BOHUSLÄNS MUSEUM

Geografisk plats: Kville socken, Bohuslän

Område med historiska ristningar, 26 x 12-20 m (SV-NO, bredast i NO). Inom området finns totalt 462 ristningar: 163 initialer, 120 bomärken, 38 årtal, 21 del av årtal, 2 kompassrosor, 20 sköldar, 6 namn, 6 ortnamn, 5 texter, 41 enstaka bokstäver, 12 enstaka siffror, 23 övriga figurer och 5 obestämda/svårtolkade figurer. Åtalen sträcker sig mellan 1566 och 1699.
Det tätast ristade området ligger kring en höjd i SV och i en NO-sluttning ned mot hamnbassängen. På det högst belägna partiet finns bland annat två kompassrosor. Den största ligger i på den N delen av krönet, är 0,28 m i diameter och består av tre cirklar som är indelade i 16 streck. Väderstrecken är markerade med kors som ligger utanför den yttre cirkeln. Den har en 6,3 grader västlig missvisning.
Den minsta ligger på den S delen av krönet och är 0,18 m i diameter. Den består av en enkel cirkel som är indelad i 16 streck. N och Ö är markerade med kors utanför cirkeln, V och S markeras av enkla streck utanför cirkeln. Kompassrosen är rättvisande.
På vertikala och sluttande hällar vid hamnbassängen i områdets NO del finns bland annat bomärken och initialer i sköldar samt en skeppsristning. Skeppet har tre master. Skrovet har förhöjda partier i för och akter samt tydlig bordläggning. I aktern finns en flagga, avdelad med ett diagonalt streck.

Tradition: Platsen omnämns som Wiholm, Norderviksholm och liknande på sjökort från 1543 och framåt. Ofta finns en ankarsymbol, som markerar att det finns goda ankringsmöjligheter. Platsen omnämns som en god hamn i en bok om Norge, utkommen 1631.

Terräng: På ett bergskrön och i en NO-sluttning utmed en smal vik. Mitt i området finns ett planare parti med ett vattenfyllt hällkar och omkringliggande gräs- och ljungväxtlighet.

Orientering: Utmed hamnbassängen på den Ö delen av Skutholmen.

Antikvarisk kommentar: Senaste mätningen av kompassrosornas missvisning: 2022-10-11. Imålade med vit färg.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS