Fångstanläggning övrig (L2008:7904)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Östra Husby 467

Geografisk plats: Östra Husby socken, Östergötland

På grund av att en småbåtshamn planerades att anläggas vid Mauritzberg i Bråviken, arbetet skulle bland annat kräva muddring, fick RAÄ UV Öst i uppdrag av Länsstyrelsen i Östergötlands län att utföra en arkeologisk förundersökning.
Redan 2007 utfördes en frivillig utredning. Då påträffades lämningar efter ett fast fiske, samt en bryggkonstruktion inom det område som berörs av det planerade arbetsföretaget. Karaktären på lämningarna var ålderdomlig och en bedömning gjordes att lämningen sannolikt utgör fast fornlämning. UV Öst föreslogs i ett PM till länsstyrelsen att en begränsad undersökning med syfte att kartera och datera lämningen skulle göras. Länsstyrelsen fattade beslut om arkeologisk förundersökning begränsades till att datera lämningen.

Vid ovan nämnd utredning påträffades en mängd lämningar från olika tidpunkter, bl.a. ett fåtal fartygsdetaljer, men ingen sammanhållen fartygskonstruktion. Invid stranden påträffades ett flertal pålar av olika typer, vilka sannolikt härrör från olika bryggkonstruktioner. I strandkanten fanns även lämningar efter stenkistor som utgjort bryggfundament. Ett antal av pålarna var av ek och gav ett ålderdomligt intryck och benämns UV 1. I undersökningsområdets norra/nordöstra del påträffades ett 50-tal pålar nedslagna i botten. Dessa utgör eventuellt resterna av en eller flera fångstanläggningar i form av fasta fisken, benämnt UV 2. Fasta fisken har förmodligen varit vanligt förekommande i både kust och hav från förhistorisk tid och framåt.

Syftet med undersökningen var att genom 14Cprov datera UV 2. Vidare avsågs att försöka avgränsa lämningen.
Fältarbetet genomfördes 2010-09-15. Siktförhållandena var vid undersökningen mycket begränsade. Prover för analys togs för hand av dykare och mättes in med GPS.

Vid förundersökningen avgränsades fornlämningsområdet, samt att två käppar togs upp för 14C-datering. Det kunde konstateras att käpparna var formerade i kluster om 5-10 käppar inom området. Käpparna var ca 10 cm i diameter och låg på ca 2 m djup. De två dateringarna ger resultatet:
¿ Prov 1, 250-420 e Kr.
¿ Prov 2, 390-200 f Kr.
Efter utförd undersökning stod det klart att anläggningens funktion inte närmare kan bestämmas. Prover ger ett tidsspann på ca 800 år. Det gör att med landhöjningen skulle anläggningen ha legat på ca 10 m djup år 0. Djupet motsäger en funktion som fångstanläggning och någon annan rimlig funktion kan undersökarna inte finna.

Bilder

Laddar...

Just nu pågår den internationella fototävlingen Wiki Loves Monuments. För att delta kan du ladda upp bilder med denna länk.

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS