Dammvall, 48 m l (NÖ-SV), 2-6 m br och varierande höjd om 0,6-2,2 m h. av jord, sten och betong. Dammvallen genomkorsas av en vägbank som även löper utmed dammvallens SÖ del. I SV del är dammvallen belägen i tomtmark.
Den SV del bestående av gråsten med påstruken betong, omkring 0,6-0,8 m h, anlagd på berghäll längs sträcka om 10m. I mitten är murad kvadratisk öppning omkring 0,5 m br och h, sannolikt utlopp för överskottsvatten. Nedströms öppningen är vattendraget kantsatt med gråsten fram till vägbank. Under vägbanken är kulverterad plåttrumma med utlopp i kallmurad terrassering, sannolikt senare anlagd eller ommurad i samband med vägbankens tillkomst. Vid ommurade delen av terrassering är huggen gråsten 0,4-0,6 m stora, huggna och anpassade till varandra med täta fogar bestående av 4-5 regelbundna skift med en höjd om ca 2 m.
Längs vägbanken har jord fyllts ut längs sjösidan varför ev. murad del av dammvall ej är synlig. På nedströmssidag (NV) är kallmurad stenmur med varierande murteknik som tyder på att ommurning av dammvallen skett. Kallmurning utgörs av huggen och utvald natursten ca 0,3-0,5 m stora i oregelbundna skift med en höjd om ca 2-2,2 m. Fogarna är glesa med delvis förkomst av mindre kilstenar.
Terräng: Vägbank anlagd tvärs över dalsänka
Orientering: N om vägbank är terrassering synlig
Antikvarisk kommentar: Dammvall anlagd i syfte att dämma naturlig sänka till konstgjord sjö för drift av kvarn. Karta från 1907 visar att dammvallen haft två utlopp, dels ett i Sv, dels ett centralt som även utritats ha haft ett rätvinkligt lopp ned mot kvarn, vilket pekar på kvarnränna. Sannolikt har SV utloppets utgjorts av överskottsvatten. Kvarnsjön är konstgjord och utgjorde enligt karta från 1703 av äng, sedermera synlig som sjö i karta från 1724. Ingick i konstgjort vattensystem som även hämtade vatten från Myrsjön, Sarvträck och Krokträsken.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.