Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Östra Stenby 27:1
Alternativnamn: Onsten
Geografisk plats: Östra Husby socken, Östergötland
Fornborg med boplatsområde, 300x50-110 m (N 35cg V-S 35cg Ö) utgörande en bergrygg med stup i NÖ-NV-SV och övergående i moränås iSÖ, där de huvudsakliga boplatsanläggningen är belägna. Längs NÖdelen av bergryggens låga krönavsats åt SÖ är en borgvall, 35 ml (NÖ-SV), 3-8 m br och 0,2-0,6 m. Den består av i regel 0,2-0,6m st stenar samt enstaka block intill 1 av st och är kraftigt utrasad. SV delen av grundens låga bergavsats är däremot obefäst. Längs en avsats på borgbergets kant åb NÖ löper ovan stupet en låg,ojämn terrassring av jord och 0,2-0,5 m st stenar, 80 m l och intill 0,4 m h, som möjligen kan ha haft befästningssyfte. Den övergår dock uppåt i ett kulturlager, som täcker stora delar av den småkuperade bergplatån, vanligen troligen av ringa mäktighet men idjupare partier kraftigare. Bergplatån är för övrigt obefäst, trots att stupet ej är obestigbart.Omedelbart SÖ om bergplatån vidtar ett 60-70 m st område av moränåsen, som är kraftigt utplanat och med säkerhet rymmer kraftiga kulturlager. Det avslutas åt NÖ troligen till större delen av en jordterrass, intill 1 m h men svårbesiktat kan p g a vegetationer. SÖ om detta område följer en vallgravsanläggning, ca 50x30-50 m (NV-SÖ). En grav omger helt ettinre avplanat moränparti, övertorvat med i ytan enstaka stenar. 0,2-0,5 m st (grunden?) Vallarna är sammanlagt 150 m l, 4-6 m br,0,2-0,5 m dj utåt (delvis terrassliknande) och 1-1,7 m dj inåt. INV och SÖ avbrytes den av två, 5-6 m br bryggor. SÖ om vallgraven följer en sluttande avplanad yta som åt NÖ begränsas av en terrasskant, 40 ml och 0,5-1 m h, övergående i naturlig sluttning. SVsidan saknas med undantag av vallgraven helt synliga anläggningar. Borgplatån är beväxt med spridda barr- och lövträd och buskar.Moränryggen är i övredelen beväxt med enstaka barr- och lövträdsamt täta snår av slån, nypon, en m m, i nedre delen betad.Borgplatån är delundersökt (Schniffger 1913).
Terräng: Isolerad, brant bergrygg (NV-SÖ) med förlängning av moränås åb SÖ. Hagmark (delvis igenväxande). Nivå 30-45 möh.
Orientering: Skäres av sockengräns (NNÖ-SSV), del av begränsningen i denna och åkerkant. Troligen kraftledning (NV-SÖ) i NÖ.
Antikvarisk kommentar: Möjlig! Borde röjas och special kartan.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.