Blästplats (L1935:8239)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Torp 224:1

Geografisk plats: Torp socken, Medelpad

Järnframställningsplats, 105x20 m (NV-SÖ), bestående av minst 5 slaggvarp, 2 blästerugnar och 1 kolningsgrop. Slaggvarpen är oval, 8-20 m l, 8 m br och 0,1-0,2 m h. Övertorvad med i ytan måttligt med slaggstycken, 0,05-0,4 m st. I områdets SÖ del är rest av blästerugn, oval, 1,2x0,8 m (NNÖ-SSV) och intill 0,1 m dj. I ugnsgropens kanter och N därom är ett flertal eldpåverkade stenar, 0,1 m st, med fastsintrad slagg. I N delen är ca 20 m från myrkanten en kolningsgrop, 2 m diam och 0,5 m dj. Vid provstick i gropens botten framkom ett kolskikt. Ytterligare en kolningsgrop (?) är ca 50 m SV om. Gropens form och innehåll kan tyda på en sentida grop. Inom området är en kolbotten.
Dnr 421-5005-1994. Ovan beskrivna rest av blästerugnen undersöktes. Den var anlagd i en från S ingrävd grop i sluttningen som fodrats med och ytterst bestått av en 0,4 m tj lerkropp vilken angripit en inre konstruktion av ett rundat, svagt koniskt schakt, klätt med i huvudsak 0,2-0,3 m st stenar. Insidan av dessa stenar har klinats med lera. Den S väggen, mot en anslutande grop, har varit uppbyggd av sten, bränd lera och förslaggade ugnsväggar och saknar lerfodring. Ett intill blästerugn liggande slaggvarp innehöll rikligt med små och stora slaggstycken, sot, kolbitar, eldpåverkad sten samt sotfärgad mylla.

Terräng: Nedre del av SV-sluttnande moränmark mot myrkant. Skogsmark (tallplantering).

Antikvarisk kommentar: Rapport från Länsmuseet Västermorrland. Inom hela området påträffas slaggstycken. Varpen är närmast koncentrationer avslagg, inte klart avgränbara varp.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS