Kalkugn (L1980:1788)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: Riksantikvarieämbetet

RAÄ nummer: Nora 27:3

Alternativnamn: Skofthyttan

Geografisk plats: Nora socken, Västmanland

Kalkbrännugn. Av Skofthyttans masugn finns inga rester. Platsenför masugnen kan dock lokaliseras till den markeradekalkbrännugnen, som tydligen senare uppförts här. Möjligen harmasugnens grund utgjort en lämplig plats för uppförande avbrännugnen. Brännugnen är nertill av granit 6x6 m (N-S) ochupptill rund ca 5 m i diam och intill 5 m h. I N och S nedtillfinns två brännhål, 1x0.8 m, vars "tak" hålles uppe avjärnbalkar. Omkring ugnspipan har man slagit wires avsäkerhetsskäl. Kalkugnen är något utraserad.10 m S om kalkbrännugnen är:Slaggvarp, 20x10 m och 1.5 m h. Övertorvat. Fyllning av träkolstybb och slagg. Slaggen är i 0.02-1.5 m st stycken, trögtfluten, svart och med knottrig yta. Färskning eller smidesslagg.I den NV delen av slaggvarpet är en täktgrop, 4 m i diam och 0.5m dj. Beväxt med ett tiotal löv- och barrträd.5 m Ö om nr ovan är:Träkolsvarp (?), 8 m i diam och 0.8 m h. Övertorvad med fyllningav kolstybb och träkolsbitar. I fyllningen finns även enstakasmidesslaggbitar.Beväxt med några lövträd.Vid vägen i V delen av hyttområdet finns rester av en sentidasmedja. Inom det markerade området finns stybbfärgad jord ochtalrikt med slaggstycken, 0.05-0.2 m st stycken till färgen blåtill blågröna, täta och med glasig yta. Hyttslagg.90 m N om hyttplatsen mynnar en:Kanal, 135 m l (N-S), 4 m br och 2 m h. Övertorvad. kanalenbörjar vid den V kanten av:Dammvall, 35 m l (Ö-V), 2 m br och 1 m h. Uppbyggd av 0.4-0.8 mst stenar, kallmurade i skalmursteknik med jordfyllning. icentrum förstärkt med betong.Dammvallen begränsar en:Damm, 35x35 m.

Terräng: Bäckravin, tät lövskog.

Orientering: Kalkbrännugnen ligger 67 m S bro, längs körväg och därifrånvinkelrätt mot vägen 12 m mot Ö.

Antikvarisk kommentar: I samband med rättningsarbetet inför FMIS har dammen ochvattenrännan tilldelats undernummer 2 och kalkugnsruinenundernummer 3. 050316/MJ

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS