Publicerad av: länsstyrelsen
RAÄ nummer: Vallentuna 698
Geografisk plats: Vallentuna socken, Uppland
Stenugn, undersökt och borttaget. Område om ca 16x8,5 m st (NÖ-SV) bestående av 2 ugnslämningar, 1 ränna och 2 härdar. En ugn var rektangulär, 2x1,6 m (NNÖ-SSV) och 0,6 m h, kallmurad av kantställda 0,5-1,0 m st delvis tuktade stenblock. I N var en öppning. Ugnen föreföll nedgrävd i den slänt där den var placerad. Inne i anläggningen var ett lager med sot, kol och enstaka skärviga stenar. Framför öppning fanns ett lager utrakat material i ett golv eller tramplager. Den andra ugnen var närmast kvadratisk, 1,5x1,2 m och 0,3 m h, kallmurad av kantställda 0,7 m st stenblock. Öppning mot NV. I ugnen fanns ett tjockt lager med sot och kol och anläggningen föreföll vara nedgrävd genom ett brunt, siltigt lager. Ugnarna var mycket lika i sin uppbyggnad och antas ha använts som rök- eller torkugnar. De fingrävdes, metalldetekterades och undersöktes med magnet. Inga tecken på smide eller annan metallhantering påträffades. Rännan (oklar funktion) var 4x0,5 m (VNV-ÖSÖ) med en liten böj mot N i den V änden. Fyllningen utgjordes av sotfärgad siltig lera med skörbrända stenar. Härdarna låg 2,2 m VSV om den N ugnen,
resp. 1,3 m S om den S dito. Båda var rundade, ca 0,8-1,6 m diam och 0,1-0,16 m dj, innehållande kol, sot, skörbränd och skärvig sten. Härden i S överlagrades av det siltlager som ugnen var anlagd på. Härdarna kan ha samband med härdarna RAÄ Vallentuna 640 och 641.
Äldre beskrivning: Smedja, 5x5,5 m st (VNV-ÖSÖ), med eldpall/ässja i SV, 2x1,7 m st. Provgrävning i golvet visade att detta var ca 0,2 m tj och utan faser. Ö om byggnaden är 1 stenläggning tolkad som trappa. Påträffad vid förundersökning år 2015. (RAÄ dnr 3.4.2-6093-2016)
Terräng: I SÖ-vänd sluttning strax ovanför den utdikade Molnbysjön.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.