Hammarområde (L1982:9758)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

RAÄ nummer: Hammar 316:1

Geografisk plats: Hammar socken, Närke

Plats för stångjärnshammare 99 x 79 m stort (V-Ö). Inom området har Aspa stångjärnshammare, samt tillhörande kolhus och järnbod legat. Området är kraftigt förändrat i sen tid, bl.a. genom maskinell utplaning och avbaning. Utmed områdets Ö kant ligger högar med schaktmassor. På platsen för stångjärnshammaren ligger ett vattenkraftverk, uppfört på 1920-talet och ombyggt under 1980-talets början. Den enda synliga lämningen från hammarverksamhetens bebyggelse är en 17 m lång mur, som utgör den Ö väggen av en förrådsbyggnad i områdets Ö del. Muren är uppbyggd av slaggsten och sträcker sig i hela Ö väggens längd, samt ytterligare 5 m utanför och S om byggnaden. Murens höjd i byggnaden är ca 2,5 m och utanför byggnaden ca 1, 5 m. Den är murad med kalkbruk och är försedd med två strävpelare. Muren kan härröra från ett kolhus, uppfört under 1800-talet. Förrådsbyggnaden i övrigt är uppförd på 1900-talet och ansluter i Ö mot en brant slänt. Den äldre Ö-väggen är synlig på grund av att grunden och väggen grävts fram ur den omgivande slänten.

Lämningen ansluter i N till en dammvall, se L2019:1085. Nedströms dammvallen är vattendragets flöde försett med stenskoning på både den N och S sidan av stranden. I vattendraget påträffas tegelstenar med märkningen OH (Olshammar tegelbruk).

Tradition: Aspa hammare anlades 1692. På platsen hade det tidigare funnits kvarn och såg, enligt kartor från 1680- och 1690-talet. År 1777 anges det att hammaren var en stångjärnshammare med två härdar. På området fanns också en järnbod och ett kolhus. Dammvallen uppfördes 1765 och ersatte då sannolikt en äldre anläggning. År 1808 anges det att det var en stång- och kniphammarsmedja med tre vattenhjul, samt två kolhus och en järnbod. Till anläggningen hörde också en såg (L2108:901), som användes endast för Aspa bruks behov. Hammaren drevs fram till 1920-talet. Vattenkraftverkshuset anlades troligen på 1920-talet, efter nedläggningen av hammarverksamheten.

Terräng: N-sluttning ned mot å. Strandkant av å.

Orientering: Direkt N om förgrening av väg.

Antikvarisk kommentar: Strukturer och lämningar som finns med i den äldre beskrivningen kunde inte återfinnas i fält, sannolikt på grund av de omfattande markförändringarna som skett. Möjligheten att påträffa rester av den äldre hammarsmedjan med tillhörande bebyggelse bedöms som liten.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS