Kyrka/kapell (L2020:8158)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

Alternativnamn: Bolmsö gamla kyrka

Geografisk plats: Bolmsö socken, Småland

Plats för medeltida kyrka, ca 24,5 x 9,5 m (Ö-V). I samband med utvidgning av gravkvarter 1994 gjordes observationer av murrester intill den nuvarande kyrkan. De påträffade murresterna utgjordes troligtvis av den medeltida sakristians NV hörn som varit belägen i långhusets NÖ hörn invid koret.

Redan på 1100-talet restes den första kyrkan på Bolmsö. Den ersattes på 1500-talet av en ny. Den nuvarande kyrkan uppfördes under åren 1860-63. (Karaktärisering och kulturhistorisk värdering Bolmsö kyrka, Smålands museum 2007)

Inför byggnation av den nuvarande kyrkan upprättade N M Mandelgren år 1864 en skiss över den nyligen rivna. Till grundplanen av den gamla kyrkan bifogade Mandelgren även en kort beskrivning av kyrkan; ”Murarna voro uppförda på följande sätt. Ingen grund fanns, man hade lagt på marken flata stenhällar, på den hade man ställt för yttre och indre sidorna af muren tunna flisor eller stenhällar och fyllt det inre med klapp- och kullersten, sedan hade man gjutit kalk…. Som bestod av kalk och sand. På detta hade man byggd skifte på skifte tills man erhöll den höjd man önskade. Jorden hade fyllts på kyrkogården cirka en aln upp på muren (N M Mandelgren, via Hansson M 1994).”

Vid gravgrävning av grav C425 hade det i gravens östra ände, ca 1,15 m under markytan påträffats ett par större stenar. När stenarna rensades fram, syntes det tydligt att här fanns ett murhörn till en byggnad som legat sydost om graven. Murresterna bestod av tre större stenar. Den ena av stenarna, den längs till söder var 0,4 x 0,2 m stor och 0,4 m hög. De övriga var betydligt mindre och låg ovan ett par mindre stenar. Murresterna var inte sammanfogade av något kalkbruk. De bör ha varit grundmur till en byggnad. Stenarna var nedgräva ca 0,4 m i den sterila sanden. Mandelgrens notering om att kyrkan skulle sakna ”grund” verkar inte stämma. Eventuell kan man missuppfattat skillnaden mellan dagermur och grundmur. En möjlighet är att sakristian haft djupare nedgrävda murar, eftersom det funnits ett gravkor under den (Hansson, M 1994).

Kyrkan var en traditionell romansk kyrka, med långhus, smalare kor och absid. Kyrkan saknade torn, däremot fanns en sakristia på korets norra sida och ett vapenhus på långhusets södra sidan (Hansson, M 1994). Till den gamla kyrkan hörde en klockstapel som var placerad strax sydväst om den gamla kyrkan.

Inte mycket är i övrigt känt om Bolmsös medeltida kyrka. Troligen fanns den på 1200-talet, då prosten i Sunnerbo, Eskil, skänkte alla sina gårdar ”in Bolmsö” till Linköpings domkyrka. Under nordiska sjuårskriget brändes kyrkan av danskarna. Utifrån fornlämningarna i närheten av byn, kan man konstatera att byn kan leta sitt ursprung tillbaka till vikingatiden. Ett 70-tal vikingatida gravhögar eller gravrösen finns i anslutning till byn. Det äldsta skriftliga belägget för Bolmsö är från år 1293. I äldre tider bestod byn av tre gårdar, Prästgården, Klockaregården och Brogården (Hansson M 1994).

Terräng: Krön av höjdparti, kyrkogård

Orientering: Ö-V

Antikvarisk kommentar: Lämningens skick och reella utbredning är till stor del okänd. Martin Hansson påträffade sakristians NV hörn 1994. Ytan i kulturmiljöregistret har ritats efter N M Mandelgrens planskiss 1864 som rektifierats till platsen via Hanssons rapport 1994 där planskissen lades över gravkvarterskartan. Rektifiering är utförd med referenspunkter i den moderna kyrkans murar.

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS