Fornlämningsliknande lämning (L1978:2173)

Öppna i: Fornsök, Arkivsök.

Publicerad av: länsstyrelsen

RAÄ nummer: Förkärla 188

Geografisk plats: Förkärla socken, Blekinge

Bärgning: 1969-1974 utförde Blekinge museum marinarkeologiska undersökningar av vikingatida spärrsystem i skärgården utanför Listerby, Vabåsa och Hjorthammar. Att det skulle finnas pålar i botten mellan öarna var känt av fiskare och boende i trakten.
På uppdrag av landsantikvarien i Karlskrona fortsatte undersökningarna 1972 . Man hade nu med sig en fiskare, som kunde peka ut den ungefärliga platsern pålningen. Efter att dykare avsökt hela sundet mellan Nabbahall och Kvalmsö utan resultat beslöts det att fiskaren skulle försöka lokalisera några av de pålar som han visste skulle finnas genom att stöta i botten med sitt ålljuster. Med denna metod kunde en påle märkas ut mitt i sundet. När den besiktigades av dykare befanns den vara helt täckt av dy. Inom en radie av tre meter från fyndet påträffades tre pålar.

Från pålraden togs prov för C-14 datering.

Att döma av lokalbefolkningens vittnesbörd om pålar i sundet, och med tanke på de närbelägna pålanläggningarna är det möjligt att pålarna utgör rester av en spärr eller möjligen ett fiske. Fynden är dock för få för att anläggingen skall kunna tolkas.
Status: En påle hade en diameter om 7 cm, de övriga om 20 cm. Pålarna var starkt förmultnade. Även de delar som var täckta av dy var mycket mjuka (status 1972).
Övrigt: Fler pålningar, som förefaller vara samtida, finns i området (se SMA 821:051-821:056).
Byggmaterial: Trä

2023 undersökte Blekinge museum anläggningen som en del av projektet ”Blekinges pålspärrar”. Spärren har tidigare undersökts av Blekinge museum under åren 1966-1974 samt 1995.

Sundet är cirka 470 meter brett. Spärren är hårt eroderad och svår att finna, pålarna är inte synliga på botten utan påträffas nere i bottensedimentet. Fem pålar av björk och bok påträffades, alla i dålig kondition och ej användbara för dendrokronologisk analys.

Orientering: Mitt mellan Kvalmsö och Nabba på Almö, Kålfjärden

Bilder

Laddar...

Kommentarer

Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.

RSS