Publicerad av: Riksantikvarieämbetet
RAÄ nummer: Horn 101
Geografisk plats: Horn socken, Östergötland
Småindustriområde, ca 100x40 m (ÖNÖ-VSV) bestående av 1 kvarnlämning, 1 benstamp, 1 oljeslageri och 2 husgrunder.
Kvarnlämningen, i områdets ÖNÖ del, utgörs av en försänkt yta, 2,5x1,5 m (ÖNÖ-VSV) och 0,5 m dj, belägen direkt NNV om bäckfåra. Utefter den SSÖ kanten av bäckfåran är stenskoning, 6 m l (ÖNÖ-VSV) och 1 m h från vattenytan. Den försänkta ytan och stenskoningen är belägna direkt nedströms ett mindre fall som delvis förefaller vara uppbyggt. 6 m uppströms härom och främst på NNV sidan om bäcken, är en mindre dammvall, ca 8 m l (VNV-ÖSÖ), 2 m br och 0,2-0,3 m h, av jord och sten. 10 m NNV om kvarnlämningen är 4 kvarlämnade kvarnstenar.
Benstampen, i områdets mellersta del, utgörs av en grund, 4x2,5 m (ÖNÖ-VSV) och 0,5 m h av natursten, uppförd på SSÖ sidan om bäckfåra. I bäckfåran är en hjulgrav med kallmurad stenskoning på båda sidor av bäcken, 5-6 m l och 0,7 m h från vattenytan.
Oljeslageriet, i områdets VSV del, utgörs av en husgrund, ca 10x7 m (NÖ-SV) och intill 0,4 m h, bestående av en ställvis iakttagbar syllstensgrund. Centralt är en ugnsrest, 4 m diam och 0,4 m h med tegel synligt i ytan. I S hörnet är 2 malstenar, 1,4 resp. 2,2 m diam och 0,45 m tj. Den större stenen består av 2 avsatser.
Husgrunderna, ca 15 m ÖSÖ om oljeslageriet, är 9x5-6 m (NV-SÖ) och 0,1-0,6 m h bestående av en syllstensgrund av huggna stenar i två plan resp. en rensad yta med stensyll utefter NV och SV kanten.
Läget för oljeslageri och benkvarn enligt den häradsekonomiska kartan över området. Oljeslageriet avtecknas även på laga skifteskartan över Rummemåla från år 1906. N och NÖ om kvarnlämningen i områdets ÖNÖ del är två skyltar med texterna "Kvarn" och Benkvarn".
Terräng: NÖ-sluttande bäckfåra i blockrik moränmark. Skogsmark.
Har du mer information om denna kulturlämning? Logga in för att lämna en kommentar.